Featured Articles

My little caliph in uniform. After a few couple of weeks, finally.

Semenjak dari daftar sekolah sampailah minggu lepas, budak-budak ni pakai baju bebas je pergi sekolah. Sebab? Uniform tak dapat lagi. Shafiq suka pakai baju hebat (t-shirt & seluar Lorax (jeans)), Shafiqah pula suka baju princess.

Cara nak register domain dengan blogspot

Ada banyak cara nak registerkan domain name tapi bagi saya, cara yang paling mudah sekali ialah menerusi google apps. Platform blog untuk google ialah blogspot. Kalau nak mudah cepat dan taknak pening kepala, registerkan sahaja domain anda menerusi google.

Pengalaman Menemani Isteri Bersalin di Dewan Bersalin Hospital PakarSultanah Fatimah (HPSF)

Wife aku dijangka akan melahirkan anak ke-3 kami pada 23/7/2014. Pabila tarikh yang diberikan doktor kunjung tiba tapi baby belum nak keluar lagi, doktor pun extend delivery due date kepada 30/7/2014. Kalau tarikh ni pun baby tak keluar lagi, induce akan terjadi pada 31/7/2014. Semoga dipermudahkan segala urusan.

Buka Akaun Tabung Haji Sambil Daftar Haji

Kalau daftar haji sekarang agak-agak berapa tahun lagi kena Q untuk dipanggil tunaikan fardhu haji? 40 tahun? Tetttt... salah. 50 tahun? Tettttt... salah. 60 tahun? Tetttttt.... Salah jugak?! Abis tu berapa? Jawapannya ialah 76 tahun.

2012-11-28

Masih tak tahu apa nak di tulis di sini

Saya masih kurang pasti apa bentuk entry yang patut saya letak di sini. Nak cerita tentang Shaklee atau cerita tentang peluang perniagaan, atau cerita pasal produk Shaklee, atau cerita pasal kebaikan produk Shaklee?

Persoalan ini terus bermain di fikiran saya dan membuatkan saya agak perlahan dalam membantu isteri saya mengendalikan perniagaan kami. Tidak banyak yang dapat saya sumbang untuk memajukan perniagaan kami sepanjang tempoh tersebut. Ada kalanya saya terfikir untuk menjadikan blog ini sebagai kedai online sendiri.

Pernah juga terfikir untuk menjadikan blog ini sebagai diari untuk saya berkongsi pengalaman sejak dari mula menceburkan diri dalam perniagaan Shaklee. Dan saya masih berkira-kira untuk berbuat demikian kerana ia mungkin sebahagian jalan untuk saya rasa syok sendiri. Ia tak mampu untuk membantu memajukan perniagaan kami ketika ini dan pada masa hadapan.

Oleh itu, persoalan ini masih lagi menghantui pemikiran saya sehingga kini. Tunggu dan lihat apa akan terjadi. Bak kata mendiang Bruce Lee, jadilah seperti air. jika ia di dalam botol, maka jadi botollah ia. jika di dalam mangkuk maka mangkuklah ia.

Jual barang sendiri atau jual barang yang laris di pasaran

Jika soalan ini ditanya kepada anda, apa jawapan yang bakal anda berikan? Menjual produk sendiri dan menjual produk sedia ada di pasaran mempunyai kebaikan dan keburukan masing-masing. Contohnya menjual ayam goreng ibunda vs menjual ayam goreng jenama Kentuky Fried Chicken, yang mana satu yang lebih laku? Atau lebih tepat lagi membuka kedai makan sendiri dengan hanya menjual ayam goreng yang anda rasa ayam goreng itu amat sedap (tetapi biasa-biasa sahaja pada orang laing) berbanding membeli franchise Kentucky Fried Chicken dan menguruskan perniagaan tersebut mengikut format yang sedia ada.

Persoalan ini berbalik kepada tujuan asal kenapa kita ingin memulakan perniagaan. Adakah kita mahu jual barang sendiri yang sudah pasti memerlukan usaha promosi bagi memperkenalkannya di pasaran dan dalam masa yang sama kita syok sendiri kerana 3-4 orang pelanggan bercerita tentang kebagusan barang anda? Ataupun kita mahu menjual barang yang sudah menjadi buah mulut, tidak perlu mengeluarkan belanja untuk promosi dan sememangnya sangat laris dipasaran sehingga mengalahkan pisang goreng panas sewaktu musim hujan?

Anda yang sedang mencari apakah jenis perniagaan yang mampu memberikan pulangan yang sewajarnya bergantung kepada usaha saya harap anda akan berjumpa dengan perniagaan impian masing-masing. Kepada yang ingin tahu apakah jenis perniagaan yang memiliki ciri-ciri seperti yang dinyatakan di atas bolehlah menghubungi saya untuk keterangan lanjut.

Kredit kepada sumber artikel

2012-11-20

Kepentingan Vitamin C untuk kesihatan yang baik bagi lelaki dan wanita


Vitamin C membantu pembentukan kolagen iaitu sejenis protein yang menyusun tubuh manusia. Kolagen adalah struktur yang terlibat dalam pembinaan tulang, gigi, sendi, otot dan kulit. Perkataan kolagen itu sendiri berasal dari Yunani yang bererti lekat atau bersifat sebagai pelekat.Sebab itulah si pengamal akan mendapati kulitnya lebih licin, tegang dan cantik, dan luka cepat sembuh kerana ia membentuk perhubungan tisu badan yang kuat.

Vitamin C menjaga salur darah agar tidak mudah pecah, mencegah pengerasan salur darah, membantu proses metabolisma kolesterol iaitu pembentukan asid hempedu yang penting dalam proses pemecahan lemak. Sebab itulah mereka yang menghidap darah tinggi amat digalakkan mengambil vitamin C bagi mengelakkan stroke dan jantung tersumbat.

Detoksifikasi. Vitamin C berupaya mencantumkan bahan logam berat seperti plumbum, raksa, arsenik dan lain-lain toksik menjadikan ianya tidak bahaya pada buah pinggang dan dapat dinyahkan daripada badan dengan lebih mudah. Mereka yang merokok patut menjadikan vitamin C sebagai kawan baik kerana ia dapat membersihkan darah dan mengelakkan buah pinggang anda daripada mengalami kerosakan yang teruk.

Vitamin C juga berperanan dalam pengeluaran hormone antistress dan interferon (hormone fungsi imun). Mengikut doctor Bruce Miller, the more you stress the more you need vitamin C. Kita tahu bahawa stress boleh memusnahkan vitamin C dan oleh kerana kekurangan vitamin C sistem keimunan kita menjadi lemah dan mudah diserang penyakit.

Penyakit skurvi adalah akibat kekurangan vitamin C. Sesiapa yang mengalami pendarahan pada badan, lebam-lebam, gusi mudah berdarah, gigi mudah tercabut dan luka lambat sembuh, pendarahan dalam otot dan sendi adalah disebabkan kekurangan vitamin C. Jelas sekali vitamin C adalah umpama gam yang melekatkan sel-sel lalu menjadikan tisu-tisu dalam badan kita tidak mudah koyak atau terluka. Mereka yang sedang sakit adalah disarankan mengambil vitamin C pada dos yang lebih tinggi bagi mempercepatkan proses penyembuhan.

Kita digalakkan mengambil buah-buahan dan sayur-sayuran lima kali sehari. Namun kekangan masa dan tekanan kehidupan masa kini menyebabkan vitamin C tidak dapat diserap oleh badan secara optimum dan lebih banyak keluar melalui air kencing. Menurut Dr Bruce Miller, dos yang dicadangkan ialah 500mg sehari iaitu bersamaan 7 setengah biji Oren. Jika kita mampu, tidak perlulah menelan pil tetapi jika sebaliknya adalah dinasihatkan agar mendapatkannya dalam bentuk tablet.

Kredit kepada sumber artikel