Featured Articles

My little caliph in uniform. After a few couple of weeks, finally.

Semenjak dari daftar sekolah sampailah minggu lepas, budak-budak ni pakai baju bebas je pergi sekolah. Sebab? Uniform tak dapat lagi. Shafiq suka pakai baju hebat (t-shirt & seluar Lorax (jeans)), Shafiqah pula suka baju princess.

Cara nak register domain dengan blogspot

Ada banyak cara nak registerkan domain name tapi bagi saya, cara yang paling mudah sekali ialah menerusi google apps. Platform blog untuk google ialah blogspot. Kalau nak mudah cepat dan taknak pening kepala, registerkan sahaja domain anda menerusi google.

Pengalaman Menemani Isteri Bersalin di Dewan Bersalin Hospital PakarSultanah Fatimah (HPSF)

Wife aku dijangka akan melahirkan anak ke-3 kami pada 23/7/2014. Pabila tarikh yang diberikan doktor kunjung tiba tapi baby belum nak keluar lagi, doktor pun extend delivery due date kepada 30/7/2014. Kalau tarikh ni pun baby tak keluar lagi, induce akan terjadi pada 31/7/2014. Semoga dipermudahkan segala urusan.

Buka Akaun Tabung Haji Sambil Daftar Haji

Kalau daftar haji sekarang agak-agak berapa tahun lagi kena Q untuk dipanggil tunaikan fardhu haji? 40 tahun? Tetttt... salah. 50 tahun? Tettttt... salah. 60 tahun? Tetttttt.... Salah jugak?! Abis tu berapa? Jawapannya ialah 76 tahun.

2013-11-12

Cara nak reset domain account password Windows Server 2008 R2 VM




Hari ini saya belajar cara nak hack pc yang ownernya terlupa password. Terima kasih kepada google dan rakan sekerja yang menyumbang kepada hasil ilmu IT yang baru dapat fresh from oven.



Berikut ada beberapa requirement:
1. Using Microsoft Windows Server 2008 and related version.
2. Administrator account enabled.
3. Boot order must be CD or DVD first priority.

Cara-caranya ialah:
  • Boot onto DVD of Windows Server 2008
  • Choose “Repair your computer”
  • Launch cmd
  • Go to c:\windows\system32
  • Rename Utilman.exe to Utilman.exe.bak
  • Copy cmd.exe to Utilman.exe
  • Reboot on Windows
  • Do the keyboard shortcut Windows + U when on the logon screen
  • net user Administrator Newpassword inside the cmd
  • log on with the domain admin account and this new pass
  • change the password to remember it if needed
  • Reboot on the DVD to put back the original Utilman.exe
Kalau nak lagi confirm dan tambah keyakinan, tengok video di bawah sampai habis. Kalau nak buat step-by-step pause sekejap.



Cubalah!

Memang terbukti berjaya menge-hack pc orang. Simpan ilmu ni ketat-ketat.

credit to:             http://lordoftheping.blogspot.com/2009/05/i-did-not-use-my-tests-virtual-machines.html

2013-10-13

Amalan kerohanian yang menjemput rezeki

Berikut adalah amalan yang biasa kita buat. Dalam sedar atau tidak rezeki mudah untuk hinggap kepada kita sekiranya ada usaha untuk melaksanakannya dan kekal istiqomah dalam perlaksanaannya.



1. Solat sunat sebelum dan selepas solat fardhu. Solat sunat selepas Isyak ialah solat sunat muaqqad.
2. Solat hajat selepas solat fardhu Maghrib setiap hari mohon dimurahkan rezeki.
3. Solat dhuha selepas minum pagi di pejabat.
4. Solat tahajjud apabila terjaga di waktu malam.
5. Sedekah RM50 ke tabung masjid setiap hari Jumaat.
6. Sedekah semudah mungkin kepada ibu tunggal, anak yatim dan kawan-kawan yang memerlukan.
7. Hulurkan wang belanja RM200 kepada kedua ibubapa dan kedua mertua setiap seorang.

Semoga membawa manfaat kepada semua pembaca.

2013-09-12

Wardah Aina buat Lasik bersama Prof. Dr. Muhaya - Part 1

Bermula dengan sembang-sembang dalam facebook, kebetulan sideline-sideline dalam group Shaklee isteri saya sedang mengumpulkan sekurang-kurangnya 10 orang untuk mendapatkan harga promosi Lasik bersama Dr. Muhaya. Promosi tamat pada hujung tahun ini.

Kos Pembedahan Mata Rawatan Lasik di Lasik Center, Prince Court Medical Center (PCMC)

Harga sebenar RM 6990. Pesakit berusia lebih 35 tahun, tambahan RM 1000. Harga promosi group registration lebih 10 orang ialah RM 6110. Alhamdulillah group isteri saya ada lebih 20 orang yang confirm nak buat Lasik dalam tahun ini juga.

Cas untuk assessment bernilai RM 600 lebih. Lulus tak lulus lepas bayar terus burn. Kalau lulus sedaplah. Yang tak lulus tu redha sahajalah.

Kronologi 30 Ogos 2013

Tanggal 30 Ogos 2013 merupakan hari yang mendebarkan buat kami berdua. Isteri saya nak buat Lasik, dan prosesnya ada dua iaitu Assesment & Operation. Kalau lulus proses yang pertama, maknanya bolehlah teruskan ke peringkat seterusnya. Kalau tak lulus, kena terima hakikat kena pakai cermin mata atau lense sampai bila-bila. Ada beberapa benda yang boleh kita elak kalau nak lulus seperti dalam tempoh sepuluh hari sebelum menjalani assesment, jangan pakai contact lense.

Seawal jam 6:00 pagi selepas usai solat subuh, saya dan isteri terus mengejutkan anak-anak dan siapkan mereka. Budak-budak belum sekolah tak pernah bangun awal kasihan bila ditengokkan mereka kena bangun awal. Since kitorang tak ada pembantu rumah, semua pun kena buat sendiri. Kami bertolak dari rumah ke PCMC lebih kuran jam 8:00 pagi. Kebetulan pada hari tersebut pejabat saya cuti. Cuti Merdeka dibawa ke hari Jumaat.

Trafik agak lancar, terima kasih kepada Waze. Bila nak dekat sampai tu macam keliru dengan jalan kat sana. Agaknya terlupa baca doa naik kenderaan masa nak bertolak tadi. Tu yang rasa ada kesulitan sikit.

Masuk parking, terus ke B3, kemudian naik ke Level 1. Memang kagum dengan binaan bangunan PCMC. jelas nampak tak macam hospitalnya. Macam ofis Telenor masa aku training kat Bergen dulu pun ada. Sambil menunggu isteri selesai urusan pendaftaran kali pertama di PCMC, tangan liar amik gambar sekitar PCMC. gambar anak-anak la most of the time.

Selesai proses pendaftaran, terus kami naik ke tingkat 3. Cari punya cari tak jumpa perkataan lasik kat notice board depan lif. main agak-agak aje ke kanan wing bangunan sebab ada tulis dermatology, oftalmoglogi semua logi-logi kat belakang tu. Ye lah kot, kalau ke kiri ke Operation Theatre OT konfirm bukan tempat buat Lasik.

Sampai hujung wing baru nampak board bertulis "LASIK center". Daftar lagi apa yang patut, sementara tunggu dipanggil masuk, aku macam biasalah babysitter bertauliah jaga anak-anak. Dalam hati berdoa aje harap-harap anak-anak kekal behave sampai mama setel assesment.

Ku sangkakan panas sampai ke petang rupanya hujan di tengah hari. Ingatkan sebelum pukul 1:00ptg boleh setel assessment Lasik ni. Rupanya melarat sampai ke petang!.Anak-anak gagal mengawal perasaan mereka. Sebab duduk terperuk lama sangat di kawasan tu. Rasa mengantuk nak tidur pun ada. Shafiq dah tidur sejak jam 12:00 tadi. Kasihan dia tidur atas kerusi panjang sahaja. Shafiqah dah gelisah macam ayam nak bertelur. Dia tak boleh tidur sendiri sebab mesti nak mengempeng baru boleh lelap. Dalam mesej dari wife. Katanya Dr Muhaya komen kat assesment "Perfect eye for Lasik". Gembira dalam takut agaknya dia masa tu. Aku balas dengan ringkas dengan ucapan tahniah.

12:30tgh hari wife keluar dari klinik, katanya lama lagi. ada benda yg tak setel lagi. dia datang jenguk anak-anak dan hubby dia ok ke tak. So sweet. Jatuh cinta sekali lagi. Di ambilnya Shafiqah ikut masuk semula ke dalam klinik. Sambil bf sambil berjalan. Memang supermom.

Jam dah pukul 1:15ptg, kejap lagi azan Zohor, hari ini Jumaat pulak. Shafiq sedap tidur. Kalau angkat sure terjaga. Handphone berbunyi, panggilan dari my wife. Katanya tinggal proses yang last. Boleh sambung lepas Jumaat. Angkat Shafiq terus cari dia ke hujung bangunan sana sebab LASIK Center kat belah nun. Tak terjaga pulak budak ni. Penat main sepanjang sampai tadi sampai tengah hari.

Sampai di level B3, bayar parking RM8 terus ke kereta, anak-anak dah bangun. Check Wazer, lokasi masjid terdekat, keluar Masjid Besar UTMKL. Pecut terus ke sana.

Mujur trafik lancar. Sesampai simpang masuk ke Masjid Besar UTMKL, dari luar nampak jemaah masih duduk. Khutbah pun belum habis. Parking takda! nun jauh hujung baru jumpa ruang kosong area dekat-dekat rumah PAI banglo Al-Firdaus. Parking di bahu jalan saja. Berlari ke Masjid. Nasib baik sempat solat Jumaat hari tu.

Dalam hati memang ada rasa kagum dengan perubahan kat masjid tu. Apa tak nya, tahun 2000 masa daftar diploma dulu masjid tu kayu lagi. kalau berjalan dari saf depan ke saf belakang, lantainya berbunyi-bunyi macam nak runtuh. Kalau berlari, boleh bergegar satu masjid. Teringat pernah ikut banyak program rohani kat situ, qiamulail, ceramah, program kolej, program persatuan, MHS...  Kenangan sahaja semua tu. Sekarang Masjid Besar UTMKL memang betul-betul dah besar dan sangat-sangat selesa. Syukur Alhamdulillah.

Sambung cerita Lasik. 

Lepas usai solat Jumaat, perut memang rasa bergoncang minta diisi. Lalu area Kampung Baru. Lagi kenangan menusuk kalbu. Teringat first time moment ditinggalkan famili sorang-sorang di kota Metropolitan Kuala Lumpur. Tapi tinggalkan depan pintu kolej kediaman luar UTMKL Kolej Ketiga Kampung Baru. Teringat perasaan sayu masa tu. Memang terasa semacam menusuk dalam hati. Bimbang pun ada. Mujur ada abang-abang AJK Kolej yang baik. Abang Dayat, Abang Jep, lagi sorang tak ingatlah pulak. Banyak peribadiku terbentuk dalam tempoh setahun di kolej ni kekal hingga kini.

Pusing punya pusing habis semua jalan aku lalu sambil tengok-tengok keadaan Kampung Baru sekarang. Ada perubahan tapi tak banyak. Aku rasa baik dikekalkan begitu. Akhirnya kami berenti makan di salah sebuah kedai makan dalam Kampung Baru tu juga. Pemandangan cantik. Berlatar belakangkan KLCC. Makan sambil menikmati pemandangan indah. Alhamdulillah..

Selesai makan, menuju ke PCMC semula dalam pukul 3:00 ptg. Kali ni hanya wife yang naik ke atas selesaikan urusan assesment peringkat terakhir. Aku dengan anak-anak duduk dalam kereta dengan harapan dorang boleh behave sampai mamanya setel. Tak sanggup nak bawak dorang keluar.

Tak sampai 30 minit, hujan pun turun. Anak-anak tak boleh tahan, start meragam. si kecik mula panggil mama.. mama.. kemudian nangis tunjuk-tunjuk arah Hospital. yang abang rilek aje tengok Miki Maus. dekat sejam jugaklah adik nangis on and off. Dan dekat pukul 5 baru semuanya setel.

Hari Jumaat, pukul 5:00ptg dari KL. dalam hati adui.. meredah jem la jawabnya nanti. Mau sampai rumah pukul 7. solat asar belum lagi ni. Wazer, kaulah penyelamat. Perjalanan balik pun lancar sahaja. Sampai rumah jam 6:15ptg.

Sekian
Wardah Aina buat Lasik bersama Prof. Dr. Muhaya - Part 1
Finished.



2013-08-16

We Want You!

Pengedar bebas SHAKLEE diperlukan di semua DAERAH di seluruh MALAYSIA sama ada PART TIME/FULL TIME.




Hanya bermodalkan rm65 untuk pendaftaran ahli & business starter kit, anda berpeluang untuk menikmati pelbagai insentif yang ditawarkan oleh Shaklee:

1)Ganjaran tunai (CASH)
- Bonus peribadi sehingga 21%
- Leadership bonus sehingga 6 level
- Insentif Coordinator sehingga 1.5%

2)Program kereta (CAR)
- Insentif wang tunai untuk pembayaran kereta atau suka hati andalah nak buat apa dengan wang tunai itu

3)Percutian (CONVENTION)
- Berpeluang menikmati percutian bertaraf 5 bintang yang ditanggung sepenuhnya oleh Shaklee didalam dan luar negara
- Berpeluang menunaikan umrah bagi yang muslim membawa bersama ahli keluarga; ibubapa, anak-anak dan saudara-mara

How the Shaklee Business Works : http://bitly.com/1b7q3NJ
Keratan Akhbar : http://bit.ly/18mFBfd

===========================================================
Dengan peningkatan kos sara hidup masa kini, bisnes Shaklee adalah pilihan yang terbaik.

Shaklee is:
- The PERFECT Industry
- The PERFECT Time
- The PERFECT Company
- The PERFECT Product
Choosing the RIGHT COMPANY is more IMPORTANT than your EFFORT, choosing the RIGHT TEAM will bring you to the TOP!

50 orang terawal akan menyertai group whatsapp ShainaShop dimana anda akan diberikan: 
- Online/Offline coaching SECARA BERTERUSAN. 
- Teknik marketing melalui FACEBOOK YANG BERKESAN.
- Info-info penting tentang bisness Shaklee. Know the rule, win the game.
- RAHSIA menjana pendapatan yang lumayan secara online bersama Shaklee.

===========================================================
Anda TIDAK perlu mengeluarkan modal.
Anda TIDAK perlu menyimpan stok.
Anda  CUMA perlu bertindak segera. 
Kerana mereka yang mahu BERJAYA adalah orang yang bertindak SEGERA!

Testimoni:
Setelah hampir setahun setengah menjalankan perniagaan Shaklee secara online sahaja, bulan pertama mendapat 2angka, bulan seterusnya 3angka, 4angka pada tiga bulan berikutnya dan saya mampu menjana pendapatan lumayan mencecah 5 angka sebulan pada bulan lepas. Potensi, peluang dan network setiap orang adalah berbeza. 

Sertai kami SEKARANG!
- Sms/whatsapp: taip SHAKLEE MEMBERSHIP dan hantar ke 016-2223767/016-2022416
- Fb Page : https://www.facebook.com/messages/shainaonlineshop
- Fb admin1: https://www.facebook.com/wardah.aina
- Fb admin2: https://www.facebook.com/shaiful.omar

2013-07-29

VLog: cara lain untuk promote blog dengan lebih berkesan

vlog epul jaguh project
VLOG

Melihatkan cara otai otai mencuba pelbagai cara untuk mempromosikan blog mereka membuatkan aku pun nak cuba juga.

Sebabnya, kalau ada search something kat google, yang match dengan title, boleh dapat keluar kat 1st page. memang mantap lah.


Gadget yang perlu ada:

nak start, kena la ada bajet sikit. dah nampak ok baru upgrade sikit-sikit.

1. camera/video cam. camera yang boleh record lagi bagus. since aku dah ada camera canon DSLR 600D. memang boleh sangat start vlog ni.

2. tripod. baru selesa nak bervlog. kita just focus kepada content. biar tripod yang pegangkan kamera untuk kita. nanti dah ada bajet, vlog dah mantap, upgrade kepada yang ni pulak.. MOGOPOD

3. microphone. beli microphone yang paling murah dulu, start recording dengan mic tu dan perbezaannya kita tengok dalam first vlog

4. speedlite. model yang sesuai untuk canon DSLR aku ni ialah Canon Speedlite 320 EX. 

ade 4 benda ni dah cukup untuk start buat vlog. bila nak start, tunggulah bila ada masa. ebook HTM2FIWS pun tak siap2 lagi..

EpulJaguh

2013-07-25

Customize Blog tab

Saya belajar benda baru lagi hari ni. customized blog tab dengan blog archives dan contact. links on the way. Ngantuk jugakla nak menyiapkan 2 benda baru kat tab tu. Almaklumlah, customized. Kalau pakai yang standard aje xnampaklah beza blog kita dengan jutaan blog yang ada diluar sana. Jadi kalau nak jadikan blog canggih sikit, benda-benda kecik macam ni kena ada kelainan sikit.

Dan satu lagi benda menarik yang saya jumpa ialah macamana nak customize icon yang keluar di tab sebelum nama blog kita. Itu namanya favicon. Kalau pakai standard favicon, kalau guna blogger dia akan keluar huruf B warna putih dengan background oren. Setakat ni favicon dah set tapi masih tak keluar jugak. nak kena check kenapa.

Kena cari aje kat google lagi, mesti jumpa tapi lepas beribu kali search kot.


2013-07-24

Cara nak register domain dengan blogspot

register blogspot dengan domain anda epul jaguh


Ada banyak cara nak registerkan domain name tapi bagi saya, cara yang paling mudah sekali ialah menerusi google apps. Platform blog untuk google ialah blogspot. Kalau nak mudah cepat dan taknak pening kepala, registerkan sahaja domain anda menerusi google. Untuk wordpress pun ada caranya tapi saya tak berapa pasti. Mungkin lebih mudah tapi saya terangkan untuk blogspot dahulu untuk artikel kali ini.

*Maaf sekiranya penggunaan bahasa melayu dan terma bahasa inggeris agak banyak dalam artikel ini kerana saya gagal mengalihbahasa terma tersebut dengan baik ketika itu.

Cara-caranya ialah:
1. Ada blog dengan blogspot dahulu.
Sebelum ada blog dengan blogspot, adalah lebih mustajab sekiranya email yang digunakan adalah email dari gmail. kenapa? sebab google punya services. better compatibality. maksudnya, dengan menggunakan akaun google; gmail, blogspot, youtube, webmaster tools, google drive, google search dan banyak lagi application google akan lebih mudah terurus. yang penting username & password google account tu kena simpan baik-baik.

blogger epul jaguh picture
www.blogger.com




2. Start free trial dengan google apps dan masukkan domain yang dikehendaki. kemudian ikut steps dan buat pembayaran kredit kad untuk membeli domain.

register free trial with google apps epul jaguh
Register with google apps


3. Register domain dengan hosting dari enom. Untuk bahagian ni jangan risau sebab dari google apps, semua steps dah diringkaskan. Kita cuma ikut saja dari google apps. Sebabnya dia dah mudahkan steps nak kesana kemari dari satu platform saja iaitu google apps.

4. Pastikan semua email untuk urusan pendaftaran blog dari awal hingga akhir disimpan
Selepas urusan pendaftaran selesai, rujuk semula email google yang mula-mula digunakan untuk register google apps. kerana anda akan menerima satu lagi email dari google apps selepas domain anda didaftarkan. dalam email tersebut ada dinyatakan username dan password untuk masuk ke akaun domain anda di enom.

5. Masukkan alamat redirect www dan generated hostname
Bbalik semula ke blogspot, menerusi setting>basic, di bahagian blog address, masukkan option redirect domain anda disitu. anda akan diminta untuk mengedit akaun domain anda dengan 2 address yang baru iaitu hostname = www, address = ghs.google.com. dan satu lagi name generated dari blogspot server. e:g; hostname = jjhuduaklsifqqiei , address = ghs.google.com.

domain name service account epul jaguh
Domain names service

6. Redirect blog ke domain 
Setelah kedua alamat ini dimasukkan kedalam domain service account, balik semula ke setting blogspot untuk confirmkan setting dan save.

blog setting basic redirect address epul jaguh
Blogspot setting > Basic > redirect


Dan blog anda yang dahulunya http://namabloganda.blogspot.com kini telah bertukar kepada http://www.namabloganda.com.

Selamat mencuba!

Epul Jaguh
Ada terfikir nak menawarkan servis pendaftaran domain dengan blogspot

2013-07-23

Sambung kerja-kerja pertukangan blog

Hari ini mata tak boleh nak lelap. Mungkin sebab pekena nescafe ais masa berbuka tadi. Dan memang ada kerja malam pun. Alang-alang nak stay-up, siapkan lah apa yang patut.

Ada 2 benda yang belum siap lagi. Nak beli domain tak beli-beli lagi dan satu lagi siapkan link About, Contact, Archive, Links dan sebagainya. Benda simple saja. Tapi nak menelaah html script tu yang membuatkan diri ni terasa sangatlah malas sangat.

Pasal domain tu, macam tak berapa reti sangat, nak tanya geng-geng ni karang nampak tak macho. Takpe, buat slow-slow. Ada masa kejap kita tengok camana cara nak beli pastu redirect ke domain kita tu. Pernah try beli domain dulu pakai google apps. Tapi ingat-ingat lupa. dia ada bagi free trial 14 hari rasanya. Masa tu tak berapa serius sangat, rasa nak buat testing saje, tu yang cancel. Sekarang ni macam dah ada keyakinan sikit, kena buat balik. Lepas ni boleh ajar orang on the spot.

Ok nak pergi beli domain sekarang.

[update: yes! akhirnya berjaya membeli domain dan redirectkan dari epuljaguh.blogspot.com ke epuljaguh.com]

Epul Jaguh

2013-07-22

ebook how to make 2 figure income with shaklee in progress

Fuh.. memang bersemangat waja betullah orang yang buat ebook. nak siapkan satu hal, nak cari sumber, telitikan, cantikkan ayat dan sebagainya satu hal lagi.

Pendek kata memang pening kepala. tapi pening-pening pun kena buatla sikit-sikit.

Kena start buat sekarang biar ada experience dulu. Kemudian lepas publish, walaupun dah melalui proses edit beribu kali, nak keluar versi kedua pun mesti kena edit beribu kali.

Cukup dulu sampai kat sini. nanti kita sembang lagi.


how to make 2 figure income with Shaklee epul jaguh


Epul Jaguh
Kat KWSP sekarang ni

2013-07-21

kerja-kerja menyiapkan blog sedang dilakukan

banyak benda nak kena sediakan sebelum blog epuljaguh.com ni jadi sepertimana yang saya mahukan. benda pertama yang dah siap ialah cari template yang sesuai dengan jiwa sanubari. ada banyak template rupanya kat website, pilih  mana yang berkenan. dulu tak berapa nak ambil tahu pasal template ni sebab tak pasti nak pakai wordpress ataupun blogspot. saya bermula dengan blogspot, tapi apabila master Zainul cakap wordpress lebih mesra SEO, hati ni jadi serba salah dibuatnya.


blog dalam proses bertukang picture
blog tengah bertukang

sehinggalah beberapa minggu lepas, setelah menjalankan beberapa ujikaji terhadap semua ciri-ciri yang terdapat dalam wordpress.com, setelah mengetahui selok belok cara untuk meletakkan host blog dalam bluehost menerusi wordpress.org, saya dapat membuat konklusi berikut; memang hebatlah orang yang boleh host blog sendiri, pandai cari SQL server sebagai tapak untuk isi kandungan blog, pandai cari webhosting untuk publishkan blog, pandai cari hosting segala macam perihal nak hosting, tapi saya tak mahu serabut kepala duduk memikirkan hal teknikal berkaitan blog, saya mahu tumpukan kepada isi kandungan blog yang hendak saya sampaikan kepada seluruh dunia. (ada bunyi macam poyo sikit di situ)

jadi, blog yang pernah dideletekan itu kini kembali beroperasi. nasiblah epuljaguh.blogspot.com. memang kejap delete, kejap undelete akibat nak uji sana uji sini untuk memuaskan hati mana satu platform yang bagus kononnya. Padahal ia terpulang pada citarasa individu. bagi saya, blogspot lagi mesra buta IT. maaf jika terasa. sebab saya pun buta IT juga. buta IT di sini bermaksud, malas nak serabut kepala.

dan satu lagi sebab mengapa saya macam beriya-iya nak mengupdate blog, selain sebab untuk mengejar cita-cita financial freedom melalui bisnes shaklee, saya tak mahu anak-anak bisnes cakap, dia suruh kita update blog, tapi dia sendiri tak update blog dia. pedih kalau terkena ayat ni. jadi untuk elakkan dari terkena, kena cepat-cepat buat satu blog. kira blog ini jadi mercu tanda sebelum anak-anak bisnes saya mengorak langkah yang lebih besar, kami kena mengorak seribu langkah terlebih dahulu. barulah sesuai dengan kata orang "lead by example".

Sekian coretan untuk kali ini. Semoga memberi manfaat untuk anda.

EpulJaguh
Baru lepas keluar dari persimpangan delima.

2013-07-19

Kejap Blogspot Kejap Wordpress, Mana satu ni?




Masuk ni dah dua kali undelete blog ni. layan wordpress macam susah aje. tak reti!

adoi. nampaknya terpaksalah import balik semua artikel dari wordpress tu masuk sini.

2013-07-07

Cerita disebalik Appreciation High Tea Bersama Jutawan Shaklee buat kami berdua terkejut



Appreciation High Tea ni adalah untuk mengumpulkan seluruh jaringan network dibawah Master Cery. banyak benda yang kami terkejut! dari terjumpa member ninja, tak sangka 3 orang yang sebelum ni jumpanya di gerai tepi jalan sebab sebelum ni kami memang dah kenal.

yang paling tak sangka sepupu isteri saya sendiri pun aktif mempromosikan produk Shaklee. kagum dan agak kecewa sikit. kagum sebab ada jugak dikalangan saudara mara terdekat yang terbuka hati untuk menjalankan bisnes Shaklee ini. Kecewa sebab? biasalah.. bukan kami yang membuka hatinya untuk menyertai bisnes ini. tapi tak mengapa, kami anggap ini semua suratan takdir. Allah Maha Mengetahui. setiap perkara yang terjadi itu ada hikmah disebaliknya.

Selain itu, pendapat peribadi saya sendiri mengenai High Tea ini adalah semestinya diadakan berkala dan tambahkan slot perkongsian dari master ataupun bakal master dengan tajuk yang pelbagai. hari ini semua macam sama saja, so agak keboringan sedikit. saya perasan ada master yang agak gugup ketika berucap di atas pentas. memang agak pelik kerana pada saya, level master ni setakat sembang kat atas pentas 10 minit ni macam 10 saat aje. maksudnya isi kandungan yang disampaikan sgtlah ditunggu-tunggu dan cara penyampaian mereka sangat tip-top. tapi inilah keunikan group ini. yg pada saya bagus kerana market penetration yang sangat bagus berbanding dengan group lain yang telah lama menjalankan perniagaan ini yg mementingkan aspek pembangunan individu sahaja tanpa menekankan aspek penjualan produk kepada open market.

sekian coretan untuk kali ini.

semoga anda mendapat manfaat dan darinya.

Wallahu 'alam.

2013-05-02

Semangat baru datang apabila masuk bulan Mei


Semacam ada semangat baru bila masuk bulan Mei ni. Mungkin sebab akhir bulan lepas pergi ke Master Celebration kat Empire hotel. Tengok event yang company buat untuk meraikan Master Lyna dan Master Zainul, terasa macam satu hari nanti giliran kami pula. Memang betul kata orang, kalau nak berjaya, kena duduk dengan orang yang berjaya. Kena bergaul dengan orang yang berjaya. Kena berkawan dengan orang yang berjaya. Kena ikut jalan yang dah ditunjukkan oleh orang yang dah berjaya baru boleh berjaya.

Sembang macamana kencang sekalipun, semua pilihan terletak pada diri sendiri juga. Semangat malas yang menebal dalam diri walaupun dah naik ke pangkat Coordinator memang kena kawal sebaik mungkin. Orang kata kalau kereta dah berhenti, nak jalan balik memang susah. Saya pesan dengan isteri saya untuk teruskan momentum yang dia dah mulakan sejak setahun lepas.

Memang perkara biasa dalam apa perniagaan sekalipun kadang kala ada pasang dan surutnya. Kadang-kadang tak promote pun ada sahaja orang nak beli produk. Kadang-kadang promote bagai nak rak tapi tak ada pun orang nak tanya apatah lagi nak beli. Jadi di sinilah titik tolak yang harus kami kenalpasti apabila bisnes naik dan turun. bila naik, kena bersyukur dan bila bisnes agak lembab, kami kena sabar dan teruskan usaha. Jangan berhenti.

Jadi bulan lepas kami agak slow dalam mempromosikan bisnes shaklee ini dan kami nak buat comeback dalam bulan Mei. Semoga niat kami mendapat restu dari Allah swt.

Jangan tunggu sampai kereta berhenti!

Masters Celebration Zainul & Lyna Blog epul jaguh
Masa ni tak berapa rapat lagi dengan geng ASB yang lain. 



2013-04-30

Akhirnya.. Setelah penantian sekian lama

Saya bercadang untuk merakamkan perjalanan saya sepanjang mengusahakan perniagaan bersama isteri saya di dalam blog ini. sebelum ini masih tertanya-tanya apa benda nak ditulis dalam blog ini dan akhirnya persoalan ini terjawab.

Sengaja saya biarkan post saya yang terdahulu kekal di sini sebagai kenangan dan bukti betapa saya memang ternanti-nanti, tertangguh-tangguh dan mengapa saya melakukan sedemikan pun saya tak pasti. Saya sepatutnya harus lebih fokus membantu isteri dengan menghasilkan karya entry yang berkualiti didalam blog beliau namun diri saya seolah-olah ditahan oleh sesuatu. Benda yang menahan itu sebenarnya sifat malas yang terpendam dalam diri saya yang cukup tebal tak dapat nak diubati tapi boleh dilatih.

sejak dari mula isteri saya berkecimpung dalam perniagaan shaklee, saya amat menyokong penuh terhadap bisnes beliau. Akan saya ceritakan sedikit sebanyak pengalaman berbisnes bersama isteri untuk panduan pembaca semua. 

saya yakin, ramai orang di luar sana ingin sangat memiliki perniagaan sendiri tapi masih tercari-cari. Alhamdulillah, Allah telah ketemukan saya dan isteri dengan Shaklee dan sehingga hari ini segalanya berjalan lancar. 

Nanti ada masa saya ceritakan dengan lebih lanjut. Cukup sampai disini dahulu. Wassalam.