Featured Articles

My little caliph in uniform. After a few couple of weeks, finally.

Semenjak dari daftar sekolah sampailah minggu lepas, budak-budak ni pakai baju bebas je pergi sekolah. Sebab? Uniform tak dapat lagi. Shafiq suka pakai baju hebat (t-shirt & seluar Lorax (jeans)), Shafiqah pula suka baju princess.

Cara nak register domain dengan blogspot

Ada banyak cara nak registerkan domain name tapi bagi saya, cara yang paling mudah sekali ialah menerusi google apps. Platform blog untuk google ialah blogspot. Kalau nak mudah cepat dan taknak pening kepala, registerkan sahaja domain anda menerusi google.

Pengalaman Menemani Isteri Bersalin di Dewan Bersalin Hospital PakarSultanah Fatimah (HPSF)

Wife aku dijangka akan melahirkan anak ke-3 kami pada 23/7/2014. Pabila tarikh yang diberikan doktor kunjung tiba tapi baby belum nak keluar lagi, doktor pun extend delivery due date kepada 30/7/2014. Kalau tarikh ni pun baby tak keluar lagi, induce akan terjadi pada 31/7/2014. Semoga dipermudahkan segala urusan.

Buka Akaun Tabung Haji Sambil Daftar Haji

Kalau daftar haji sekarang agak-agak berapa tahun lagi kena Q untuk dipanggil tunaikan fardhu haji? 40 tahun? Tetttt... salah. 50 tahun? Tettttt... salah. 60 tahun? Tetttttt.... Salah jugak?! Abis tu berapa? Jawapannya ialah 76 tahun.

2013-07-29

VLog: cara lain untuk promote blog dengan lebih berkesan

vlog epul jaguh project
VLOG

Melihatkan cara otai otai mencuba pelbagai cara untuk mempromosikan blog mereka membuatkan aku pun nak cuba juga.

Sebabnya, kalau ada search something kat google, yang match dengan title, boleh dapat keluar kat 1st page. memang mantap lah.


Gadget yang perlu ada:

nak start, kena la ada bajet sikit. dah nampak ok baru upgrade sikit-sikit.

1. camera/video cam. camera yang boleh record lagi bagus. since aku dah ada camera canon DSLR 600D. memang boleh sangat start vlog ni.

2. tripod. baru selesa nak bervlog. kita just focus kepada content. biar tripod yang pegangkan kamera untuk kita. nanti dah ada bajet, vlog dah mantap, upgrade kepada yang ni pulak.. MOGOPOD

3. microphone. beli microphone yang paling murah dulu, start recording dengan mic tu dan perbezaannya kita tengok dalam first vlog

4. speedlite. model yang sesuai untuk canon DSLR aku ni ialah Canon Speedlite 320 EX. 

ade 4 benda ni dah cukup untuk start buat vlog. bila nak start, tunggulah bila ada masa. ebook HTM2FIWS pun tak siap2 lagi..

EpulJaguh

No comments:

Post a Comment

Apa kata anda?

Sebarang komen yang mengganggu ketenteraman awam akan dibakul sampahkan dengan serta-merta tanpa sebarang notis pemberitahuan dari pihak penulis. Harap maklum.

Selamat berblogwalking.