Featured Articles

My little caliph in uniform. After a few couple of weeks, finally.

Semenjak dari daftar sekolah sampailah minggu lepas, budak-budak ni pakai baju bebas je pergi sekolah. Sebab? Uniform tak dapat lagi. Shafiq suka pakai baju hebat (t-shirt & seluar Lorax (jeans)), Shafiqah pula suka baju princess.

Cara nak register domain dengan blogspot

Ada banyak cara nak registerkan domain name tapi bagi saya, cara yang paling mudah sekali ialah menerusi google apps. Platform blog untuk google ialah blogspot. Kalau nak mudah cepat dan taknak pening kepala, registerkan sahaja domain anda menerusi google.

Pengalaman Menemani Isteri Bersalin di Dewan Bersalin Hospital PakarSultanah Fatimah (HPSF)

Wife aku dijangka akan melahirkan anak ke-3 kami pada 23/7/2014. Pabila tarikh yang diberikan doktor kunjung tiba tapi baby belum nak keluar lagi, doktor pun extend delivery due date kepada 30/7/2014. Kalau tarikh ni pun baby tak keluar lagi, induce akan terjadi pada 31/7/2014. Semoga dipermudahkan segala urusan.

Buka Akaun Tabung Haji Sambil Daftar Haji

Kalau daftar haji sekarang agak-agak berapa tahun lagi kena Q untuk dipanggil tunaikan fardhu haji? 40 tahun? Tetttt... salah. 50 tahun? Tettttt... salah. 60 tahun? Tetttttt.... Salah jugak?! Abis tu berapa? Jawapannya ialah 76 tahun.

2013-11-12

Cara nak reset domain account password Windows Server 2008 R2 VM




Hari ini saya belajar cara nak hack pc yang ownernya terlupa password. Terima kasih kepada google dan rakan sekerja yang menyumbang kepada hasil ilmu IT yang baru dapat fresh from oven.



Berikut ada beberapa requirement:
1. Using Microsoft Windows Server 2008 and related version.
2. Administrator account enabled.
3. Boot order must be CD or DVD first priority.

Cara-caranya ialah:
  • Boot onto DVD of Windows Server 2008
  • Choose “Repair your computer”
  • Launch cmd
  • Go to c:\windows\system32
  • Rename Utilman.exe to Utilman.exe.bak
  • Copy cmd.exe to Utilman.exe
  • Reboot on Windows
  • Do the keyboard shortcut Windows + U when on the logon screen
  • net user Administrator Newpassword inside the cmd
  • log on with the domain admin account and this new pass
  • change the password to remember it if needed
  • Reboot on the DVD to put back the original Utilman.exe
Kalau nak lagi confirm dan tambah keyakinan, tengok video di bawah sampai habis. Kalau nak buat step-by-step pause sekejap.



Cubalah!

Memang terbukti berjaya menge-hack pc orang. Simpan ilmu ni ketat-ketat.

credit to:             http://lordoftheping.blogspot.com/2009/05/i-did-not-use-my-tests-virtual-machines.html

No comments:

Post a Comment

Apa kata anda?

Sebarang komen yang mengganggu ketenteraman awam akan dibakul sampahkan dengan serta-merta tanpa sebarang notis pemberitahuan dari pihak penulis. Harap maklum.

Selamat berblogwalking.