Featured Articles

My little caliph in uniform. After a few couple of weeks, finally.

Semenjak dari daftar sekolah sampailah minggu lepas, budak-budak ni pakai baju bebas je pergi sekolah. Sebab? Uniform tak dapat lagi. Shafiq suka pakai baju hebat (t-shirt & seluar Lorax (jeans)), Shafiqah pula suka baju princess.

Cara nak register domain dengan blogspot

Ada banyak cara nak registerkan domain name tapi bagi saya, cara yang paling mudah sekali ialah menerusi google apps. Platform blog untuk google ialah blogspot. Kalau nak mudah cepat dan taknak pening kepala, registerkan sahaja domain anda menerusi google.

Pengalaman Menemani Isteri Bersalin di Dewan Bersalin Hospital PakarSultanah Fatimah (HPSF)

Wife aku dijangka akan melahirkan anak ke-3 kami pada 23/7/2014. Pabila tarikh yang diberikan doktor kunjung tiba tapi baby belum nak keluar lagi, doktor pun extend delivery due date kepada 30/7/2014. Kalau tarikh ni pun baby tak keluar lagi, induce akan terjadi pada 31/7/2014. Semoga dipermudahkan segala urusan.

Buka Akaun Tabung Haji Sambil Daftar Haji

Kalau daftar haji sekarang agak-agak berapa tahun lagi kena Q untuk dipanggil tunaikan fardhu haji? 40 tahun? Tetttt... salah. 50 tahun? Tettttt... salah. 60 tahun? Tetttttt.... Salah jugak?! Abis tu berapa? Jawapannya ialah 76 tahun.

2014-04-09

Kelas Asas Blog di rumah kami

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

2 minggu yang lepas saya telah mengadakan kelas asas blog khusus untuk anak-anak(downline) Shaklee yang berdaftar di bawah group Shaklee Stars kelolaan isteri saya. 

Fokus kelas tersebut adalah untuk memberikan penerangan secara face-to-face kepada peserta. Sebelum ini kelas yang sama pernah dibuat di kediaman anak sulung Shaklee kami iaitu Pn. Maisarah Md. Saupi tahun lepas. 

Asalnya saya ingin mengadakan kelas tersebut pada hari Sabtu. Namun, ramai pula yang minta untuk dianjakkan kelas tersebut kepada hari Ahad. 

Seperti biasa, apabila kelas dah diwar-warkan akan berlangsung pada hari Sabtu, ramai pula yang meminta untuk diadakan kelas tersebut pada hari Ahad. Pulak dah!

Untuk memuaskan hati semua pihak, saya menyedapkan hati mereka dengan mengatakan bahawa kelas asas blog akan diadakan pada masa hadapan pada hari Sabtu. 

Apabila tiba hari yang dinantikan, kehadiran agak mendukacitakan. Ramai yang cancel last minute. Memang benar apa yang telah diperkatakan oleh mak-mak(upline) Shaklee kami berkenaan dengan kelas offline seperti kelas yang asas blog kami, "kalau 100 kata confirm nak datang, cuma 10 orang sahaja yang muncul". 

Dan perkara ini sudah dijangka akan berlaku lantas saya menukar bentuk kelas one way communication kepada comprehensive direct coaching kepada peserta yang hadir. Saya terangkan kepada mereka satu persatu mengenai elemen-elemen yang terdapat di dalam blogger yang sebelum ini tidak mereka ketahui. Saya juga kongsikan kepada mereka tips-tips yang perlu dilakukan oleh blogger baru. Maklumlah, kelas asas sahaja pun dan mereka baru berkenalan dengan dunia blogger!

Semoga dengan sedikit ilmu yang saya kongsikan kepada mereka tempoh hari, dapat memberikan hasil yang baik pada masa hadapan. InshaAllah.



No comments:

Post a Comment

Apa kata anda?

Sebarang komen yang mengganggu ketenteraman awam akan dibakul sampahkan dengan serta-merta tanpa sebarang notis pemberitahuan dari pihak penulis. Harap maklum.

Selamat berblogwalking.