Featured Articles

My little caliph in uniform. After a few couple of weeks, finally.

Semenjak dari daftar sekolah sampailah minggu lepas, budak-budak ni pakai baju bebas je pergi sekolah. Sebab? Uniform tak dapat lagi. Shafiq suka pakai baju hebat (t-shirt & seluar Lorax (jeans)), Shafiqah pula suka baju princess.

Cara nak register domain dengan blogspot

Ada banyak cara nak registerkan domain name tapi bagi saya, cara yang paling mudah sekali ialah menerusi google apps. Platform blog untuk google ialah blogspot. Kalau nak mudah cepat dan taknak pening kepala, registerkan sahaja domain anda menerusi google.

Pengalaman Menemani Isteri Bersalin di Dewan Bersalin Hospital PakarSultanah Fatimah (HPSF)

Wife aku dijangka akan melahirkan anak ke-3 kami pada 23/7/2014. Pabila tarikh yang diberikan doktor kunjung tiba tapi baby belum nak keluar lagi, doktor pun extend delivery due date kepada 30/7/2014. Kalau tarikh ni pun baby tak keluar lagi, induce akan terjadi pada 31/7/2014. Semoga dipermudahkan segala urusan.

Buka Akaun Tabung Haji Sambil Daftar Haji

Kalau daftar haji sekarang agak-agak berapa tahun lagi kena Q untuk dipanggil tunaikan fardhu haji? 40 tahun? Tetttt... salah. 50 tahun? Tettttt... salah. 60 tahun? Tetttttt.... Salah jugak?! Abis tu berapa? Jawapannya ialah 76 tahun.

2014-07-20

Menelaah blog penternak kambing - alwi goat farm

Selepas sahur semalam aku capai balik blog yang aku dah mark untuk go through satu satu entri dalamnya.

personally aku mmg rasa blog alwi goat farm tu mengandungi info, pengalaman, tips, isu semasa dan 360 pasal dunia penternakan kambing. 

penulisnya adalah pengembala kambing. dan sejak 2005 hampir semua pengalamannya dalam hal ehwal kambing dicatatkan di situ. 

cerita pasal kambing pun ada follower. it attract its own circle. truly it is really inspiring story. 

aku akui ada beberapa entri yang buat aku baca 2-3 kali untuk hadam. best sangat. boleh dijadikan mentor. 

Now aku rasa makin confident dengan industri kambing tempatan. As long as you keep the basic on top, yang lain akan mudah. tak mudah sangatlah tapi dari segi kepuasan, keberadaan diri dalam kerja sunnah, penyerahan diri kepada tuhan... memang betul teruji. but i believe it is really worth to fight for. 

So, sekarang aku kena kental sikit dengan Shaklee. Target jejak aje income 50k stable for a few months terus prepare balik kampung. Citer banyak takde. Sementara aku dah tahan lama dah sabar ni. hahaha. Dah lama aku buang masa kat kota metropolitan yang sentiasa sibuk dan melalaikan ini. Masa untuk mengisi sisa hidup dengan aktiviti yang lebih adventurous lebih didambakan. InshaAllah urusan family pandailah aku manage. 

BR/
Epul Jaguh
@mengutip sisa semangat yang hilang

No comments:

Post a Comment

Apa kata anda?

Sebarang komen yang mengganggu ketenteraman awam akan dibakul sampahkan dengan serta-merta tanpa sebarang notis pemberitahuan dari pihak penulis. Harap maklum.

Selamat berblogwalking.