Featured Articles

My little caliph in uniform. After a few couple of weeks, finally.

Semenjak dari daftar sekolah sampailah minggu lepas, budak-budak ni pakai baju bebas je pergi sekolah. Sebab? Uniform tak dapat lagi. Shafiq suka pakai baju hebat (t-shirt & seluar Lorax (jeans)), Shafiqah pula suka baju princess.

Cara nak register domain dengan blogspot

Ada banyak cara nak registerkan domain name tapi bagi saya, cara yang paling mudah sekali ialah menerusi google apps. Platform blog untuk google ialah blogspot. Kalau nak mudah cepat dan taknak pening kepala, registerkan sahaja domain anda menerusi google.

Pengalaman Menemani Isteri Bersalin di Dewan Bersalin Hospital PakarSultanah Fatimah (HPSF)

Wife aku dijangka akan melahirkan anak ke-3 kami pada 23/7/2014. Pabila tarikh yang diberikan doktor kunjung tiba tapi baby belum nak keluar lagi, doktor pun extend delivery due date kepada 30/7/2014. Kalau tarikh ni pun baby tak keluar lagi, induce akan terjadi pada 31/7/2014. Semoga dipermudahkan segala urusan.

Buka Akaun Tabung Haji Sambil Daftar Haji

Kalau daftar haji sekarang agak-agak berapa tahun lagi kena Q untuk dipanggil tunaikan fardhu haji? 40 tahun? Tetttt... salah. 50 tahun? Tettttt... salah. 60 tahun? Tetttttt.... Salah jugak?! Abis tu berapa? Jawapannya ialah 76 tahun.

2014-07-31

Pengalaman Menemani Isteri Bersalin di Dewan Bersalin Hospital PakarSultanah Fatimah (HPSF)

Salam sejahtera buat semua pembaca.

Sementara tunggu wife nak masuk wad, aku yang tercongok kat luar dewan bersalin spital ni dah lama gatal tangan nak update blog. Lama dah tak update, so hari ini hallo world! I'm back!

Wife aku dijangka akan melahirkan anak ke-3 kami pada 23/7/2014. Pabila tarikh yang diberikan doktor kunjung tiba tapi baby belum nak keluar lagi, doktor pun extend delivery due date kepada 30/7/2014. Kalau tarikh ni pun baby tak keluar lagi, induce akan terjadi pada 31/7/2014. Semoga dipermudahkan segala urusan. 

Maklum sahajalah bila overdue+hari raya semua topik perbualan menjurus kepada soalan bila nak bersalin, bila nak bersalin, dan bila nak bersalin. Tiap kali soalan tersebut diajukan kepada kami, wife aku memang dah sediakan template skema jawapan. Hanya bacakan skrip skema tersebut kepada mereka yang bertanya. Mudah cepat dan jitu. Hahaha

Pintu masuk hadapan Dewan Bersalin (Labor Room)

Tarikh yang ditunggu akhirnya muncul jua. 30/7/2014 selepas selesai lunch dan solat zohor, kami terus ke dewan bersalin Hospital Pakar Sultanah Fatimah. Parking tak susah sangat hari ini sebab raya ke-3 orang masih mood raya. 
Sentiasa ramai orang

Lepas meng'check-in'kan wife aku kat Labour Room, aku kena register bahagian hasil di Kaunter 6, bersebelahan Unit Kecemasan. 

Sembang punya sembang dengan akak kaunter tu, dia pun ceritalah rate masuk hospital siap cas perubatan sakit puan sekian sekian amaun. 
Rate Wad Kelas 1, Kelas 2 dan Kelas 3

Deposit daftar masuk untuk orang awam, since aku kerja swasta dan wife bukan lagi kakitangan awam, maka amaun yg perlu dibayar adalah RM800. Cash only. Credit card tak mau. Untuk kelas pertama ada 3 jenis. Kelas 1A - Bilik Seorang hawa dingin, Kelas 1B - Bilik Berdua hawa dingin dan Kelas 1C - Bilik Berempat hawa dingin.

Untuk kes ibu yang bersalin Kelas 1B not applicable kat Wad 13. Wad lain ada. Wad ni takda kelas 1B tu. Aisehmen, baru nak pilih kelas tu. Bincang punya bincang last last pilih yang kelas 1C duduk berempat. Time malam takdelah sunyi sangat. Duduk seorang atau berdua atau berempat semuanya tak boleh ditemani sesiapa pada waktu malam. So, aku pilih satu bilik berempat. Meriah sikit. Takdelah wife tinggal sorang-sorang waktu malam. 

Selain tu, ada wad kelas kedua dan ketiga. Bagi aku not recomended sebab pesakit dalam wad tu akan duduk dalam satu kubical. satu kubical ada 6 katil. Ada kipas sahaja. Kalau time melawat tu, susah nak jaga aurat. Dan takde aircond. Kalau ada duit lebih, terus amik First Class. Regardless ada GL ke tidak, untuk kebaikan masa depan wife & bayi yg bakal lahir nanti. 

Usha waktu melawat pulak:



Dari pintu masuk hadapan

Waktu melawat Hospital Pakar Sultanah Fatimah, Muar Johor

Ahad - Khamis
12:30-2:30 ptg
4:30-7:30 mlm

Cuti Umum
12:30-7:30 mlm

Selain waktu melawat memanglah tak boleh nak melawat. Baru nak jengah muka kat depan pintu pun dah kena halau dengan pak guard & mak guard. Aku assume level sekuriti kat spital ni tahap dewa dewi. So kena preparekan diri nak melawat tengahhari kena siap-siap dari pukul 12:00. Kalau nak melawat waktu petang pukul 4:00 dah gerak dari rumah. Solat Asar kat Surau Hospital. 




Lokasi surau dengan Dewan Bersalin sangatlah dekat. Berhadapan atau bersebelahan surau adalah Kedai Serbaneka Hospital. Keluar dari dewan bersalin belok kanan, turun tangga dan kedai serbaneka disebelah kanan. 

Kat Hopital kerajaan ni kena sabar. sebab  selalu jadi penunggu. Lama wife duduk dalam wad bersalin tu tunggu giliran untuk doktor check. 

Dari membuang masa termenung tengok orang lalu lalang, capai henfon, sambung tulis ape yang korang baca ni. 

Tiba-tiba wife keluar dgn seorang doktor perempuan muda. Kat tangannya ada sehelai kertas. Taklimat ringkas katanya. 

Since wife dah overdue, dan doktor bagi extend due date dari 23/7 kepada 30/7. doktor bagi taklimat ringkas pasal masuk ubat dalam pangkal rahim untuk trigger contraction - induce. Dia cerita pasal risiko-risiko induce lebih 3 kali kalau failed gak kena buat emergency ceaser. Lagi risiko ceaser pulak bleeding, terpotong organ macam pundi kencing atau usus. Aduh seram pulak dengar. Moga dijauhkanlah semua tu. Semoga sekali induce aje terus buka jalan, baby dah ready nak keluar. Sebab kalau induce banyak kali dia akan tekan kepala baby then risiko baby lemas dan takut jantung baby tak berapa cantik untuk menjalani proses kelahiran normal, ceaser jugak.  Doktor tambah lagi katanya induce akan start jam 6:30 pagi 31/7/2014 (esoknya) kalau malam ni baby still tak nak keluar. Huhu.. Seram gak ni. Dalam hati tak berhenti berdoa moga dipermudahkanlah urusan kelahiran baby ni. Suspen betul. 

Lepas sign kertas tu, macam akuan sedia menerima segala risiko worst case bagai, wife aku pun ditolak masuk ke dalam dewan bersalin semula. Aku pun sambung tugas jadi penunggu. 

Tunggu.. tunggu.. dan tunggu..

Dapat whatsapp dari wife, katanya lepas doctor check sebentar tadi, jalan dah buka 4cm. So, tak payah induce! Tunggu sakit contraction sahaja. Alhamdulillah! syukur padaMu. Tak perlu induce pun suatu rahmat!



Sudah masuk Wad 13 tingkat 2, bilik 13 katil 1

Tak lama lepas tu wife ditolak dengan kerusi roda keluar dari dewan bersalin untuk menuju ke Wad. Masa tu dalam pukul 6:30 petang. Lokasi wad ialah Wad 13 Obstetrik Tingkat 2, Bilik 3, Katil 1. 

Sesampai di katil, kemaskan barang-barang, adjust katil semua kami sembang pasal situasi terkini. 

Pak mertuaku datang bawa makanan. Kebetulan wife tak sempat makan dalam dewan bersalin tadi, dapat lah alas perut dengan makanan dari rumah ni. Aku stay temankan wife sampai pukul 7:45 malam sampai dihalau. 

Tamat cerita 30/7/2014 hari kena masuk wad. Dengan bukaan jalan sebanyak 4cm agak-agaknya malam nanti kot bersalinnya. Wife aku pulak kata esoklah sebab malam ni nak tidur puas-puas. Apepun aku standby aje balik nanti. Ringtone set paling tinggi. Ape-apehal dapat call aje terus shoot ke Hospital. 

*********

Esoknya (hari ini) 31/7/2014 dalam pukul 5:55 pagi henfonku memainkan nada ringtone yang sangat aku kenali. Ya.. ketika aku sedang asyik melayan tidurku yang lena tiba-tiba aku terjaga dek deringan tersebut lantas aku segera mencapai henfon itu. 

"Assalamualaikum..", aku memulakan bicara.

"Wa'alaikumussalam.. Abang, Aina dah sakit kerap ni. Perut dah mengeras 5 minit sekali. Doktor kata nak induce pulak, semalam kata tak payah sebab dah buka 4cm. Mana satu ni? Nanti doktor datang nak Aina confirmkan balik kena induce tak. Dengar nak kena induce terus hilang mengantuk", isteriku menerangkan dengan panjang lebar. 

Aku tenangkan dia. Nanti bagitahu balik doktor semalam kata tak payah induce sebab jalan dah terbuka. Mungkin ada kesilapan teknikal di situ. Usah risau. Lepas talian dimatikan aku plan apa nak kena buat lepas ni. mandi, solat, sarapan, terus gerak ke spital. 

Aku hanya mampu berdoa. 

Selesai mandi & solat subuh & sarapan jemput-jemput mak mertuaku, aku siap-siap untuk ke hospital. Jam 7.35 pagi trafik lancar dan setibanya di hospital, parking masih banyak. 

Terus ke Labor Room, tekan loceng, seorang nurse keluar memberitahu isteriku baru sahaja masuk ke dalam setelah ditanyakan status isteriku kepadanya. Tambahnya sebentar lagi ada prosedur yang perlu dilakukan dahulu sebelum suami dibenarkan masuk. Jam ketika itu baru pukul 8:00 pagi. 

Jam 9:00 pagi aku dipanggil masuk ke dalam Bilik 7, Dewan Bersalin. Bilik dimana bayi kami akan dilahirkan. Sejam jugak menunggu tu. 

Perasaan berdebar-debar campur gembira melihat wajah isteriku. Berkerut dahinya sedang menahan sakit yang semakin kerap. Katanya tak payah induce. Kan betul berlaku kesilapan di situ. 

Pukul 9:30 pagi doktor pakar datang, lepas check perut, katanya wife akan diberikan ubat untuk mempercepatkan sakit contraction datang sebab progress contraction agak perlahan. Lepas kena masuk ubat tu wife mula rasa sakit teramat sangat. Beberapa kali aku kena panggil nurse untuk tolong tengokkan. 

Pukul 10:00 pagi sakitnya makin kerap. Kalau sebelum ni setiap 5 minit perut akan mengeras, sekarang ni kurang 2 minit ia sakit dan mengeras. Aku peratikan CTG tu bila wife kata sakit, jantung baby turun ke 100. Kalau masa tak sakit bacaan jantung baby dalam 120. Bila tiba-tiba naik 140 tu maknanya sekejap lagi mesti nak sakit. Memang itulah cyclenya. Bila nurse datang check, aku kena duduk luar sekejap. Dah setel check, dipanggilnya aku masuk. Sekejap masuk, sekejap keluar. Bila nak bersalinnya? 

Dalam pukul 10:15 pg macamtu wife kata dah tak tahan sakit. Rasa dekat nak bersalin sangat rasanya. macam sekarang dah sampai waktunya. Aku keluar panggil nurse. Nurse minta aku ke sebelah kanan wife aku dan ampu kepalanya bila nak push nanti. Dan bagi semangat sikit masa nak push nanti. Nurse ajar bila rasa sakit, tarik nafas dalam-dalam, kemudian teran sekuat hati. Kalau habis nafas, tarik nafas sekejap dan teran lagi. Bila hilang rasa sakit, rehat sekejap. Tambah nurse lagi suami bantu isteri tarik nafas. Aku angguk aje le. Camana nak bantu tarik nafas? Ajar tarik nafas bolelah. 

Tiba-tiba aku tengok wife start meneran. lama dia meneran kemudian tarik nafas sekejap dan teran lagi. Aku dengar sesuatu dan bila aku paling muka ke nurse... "Alhamdulillah! Baby dah selamat lahir" Aku cium dahi wife banyak kali. Air matanya bergenang. Syukur Alhamdulillah. 2 kali teran aje! Mudah proses kelahiran baby ketiga kami. Berkat doa keluarga dan kawan-kawan, memang berbeza dengan kelahiran kali ini. Setiap anak lain pengalamannya. Apepun, aku bersyukur dipermudahkan proses kelahiran anakku kali ini. 

Jam 10.27 pagi puteri kedua iaitu anak ke-3 kami seberat 4.0kg selamat dilahirkan. Nama bayi comel ini akan diisytiharkan pada hari ketujuh kelahirannya. 

Syukur Alhamdulillah. 

Aku disuruh tunggu diluar sehingga baby selesai dibersihkan. Jam menunjukkan 10:30 pagi. Kata nurse lepas bayi dibersihkan nanti baru boleh diazan dan diqamatkan. Aku pun keluar dari dewan bersalin. terus ambil wudhu dari tandas berhampiran. siap-siap kejap lagi nak azankan baby. 

Jadi penunggu lagi aku depan dewan bersalin. Jenguk punya jenguk, tanya punya tanya, belum siap lagi. Kata nurse lain yang keluar masuk kat situ, hari ini banyak kes dan staff masih ramai yang bercuti. 



Tanda 'rite' tu maknanya sudah bersalin

Hampir penuh tapi sebenarnya kat dalam memang dah penuh. Tak ada katil kosong. Yang dah bersalin dihantar ke wad tak lama lepas tu ada lagi ibu yang dah sakit nak bersalin masuk. 

Hoho. hari-hari macam ni memang salute kat akak akak nurse dan doktor dalam tu. 

Lepas sejam setengah pun belum panggil lagi. Bila aku tanya nurse kata harini Labor Room sangat sibuk. Belum setel lagi. Hmm.. lama sangat ni. Masa kat hospital Melaka Shafiq lepas lahir terus azan dalam bilik bersalin tu jugak. 

Tunggu lah lagi..

Waktu zohor azan tengah berkumandang tiba-tiba aku dipanggil. Terus masuk ke dalam dukung baby untuk diazankan. 

Baby dah bersih. Wangi. 

Masa aku dukung ia menangis sampai keluar air mata. Sambil mengingati Panduan Menyambut Kelahiran dari modul Keluarga Sakinah, aku praktiskan satu-satu. rujuk di sini kalau nak tahu lebih lanjut. 

Selesai tahnik, aku baru perasan wife ada kat belakang. berkerusi roda. bersiap untuk dihantar ke wad. 

Syukur Alhamdulillah. 

Baby dah kencing & berak masa sampai di wad. esok baru boleh discas. tidur satu malam lagi. 

esoknya 1/8/2014 dah boleh discas lepas doktor round check ibu dan baby. Sebelum tu kena ambil ubat di farmasi dan setelkan bayaran di kaunter 6. dalam bil ada balance yang hospital kena refund. 

Selesai urusan dgn hospital, jumpa dengan nurse wad 13 untuk taklimat ringkas dan terus berangkat pulang. 




Jumlah kos rawatan dan perubatan melahirkan anak di Hospital Pakar Sultanah Fatimah. Ada balance yang pihak hospital akan refund sebanyak RM223. 

Alhamdulillah. Berbaloi melahirkan anak di hospital kerajaan.

Sekian. 

BR/
Epul Jaguh
@hpsf

No comments:

Post a Comment

Apa kata anda?

Sebarang komen yang mengganggu ketenteraman awam akan dibakul sampahkan dengan serta-merta tanpa sebarang notis pemberitahuan dari pihak penulis. Harap maklum.

Selamat berblogwalking.