Featured Articles

My little caliph in uniform. After a few couple of weeks, finally.

Semenjak dari daftar sekolah sampailah minggu lepas, budak-budak ni pakai baju bebas je pergi sekolah. Sebab? Uniform tak dapat lagi. Shafiq suka pakai baju hebat (t-shirt & seluar Lorax (jeans)), Shafiqah pula suka baju princess.

Cara nak register domain dengan blogspot

Ada banyak cara nak registerkan domain name tapi bagi saya, cara yang paling mudah sekali ialah menerusi google apps. Platform blog untuk google ialah blogspot. Kalau nak mudah cepat dan taknak pening kepala, registerkan sahaja domain anda menerusi google.

Pengalaman Menemani Isteri Bersalin di Dewan Bersalin Hospital PakarSultanah Fatimah (HPSF)

Wife aku dijangka akan melahirkan anak ke-3 kami pada 23/7/2014. Pabila tarikh yang diberikan doktor kunjung tiba tapi baby belum nak keluar lagi, doktor pun extend delivery due date kepada 30/7/2014. Kalau tarikh ni pun baby tak keluar lagi, induce akan terjadi pada 31/7/2014. Semoga dipermudahkan segala urusan.

Buka Akaun Tabung Haji Sambil Daftar Haji

Kalau daftar haji sekarang agak-agak berapa tahun lagi kena Q untuk dipanggil tunaikan fardhu haji? 40 tahun? Tetttt... salah. 50 tahun? Tettttt... salah. 60 tahun? Tetttttt.... Salah jugak?! Abis tu berapa? Jawapannya ialah 76 tahun.

2014-07-15

Planning untuk masa hadapan

Tiba-tiba hari ini rasa macam ada suatu semangat waja semakin meningkat di dalam diri.

Orang kata, kalau nak tahu siapa kita 3 tahun akan datang, adalah siapa rakan-rakan kita sekarang. Siapa orang yang dalam circle kita sekarang. Siapa mereka yang influence kita sekarang.

Baik, antara benda yang dalam fikiran aku pagi tadi ialah.. ape aku nak buat lagi beberapa tahun lagi? Takkan makan gaji dengan DiGi kot sampai ke tua? Pada pandangan aku lah, hidup kat Malaysia ni kalau setakat makan gaji aje memanglah tak cukup. no offence. maaf kengkawan ofis. tapi itulah kenyataan. nak selesa sikit kena terjun bidang bisnes.

Aku tengah puasa tetiba boleh pulak buka website resipi kambing. tengok-tengok gambar masakan kambing, aduh... resipi kambing golek siap perap dengan dia punya bahan siap pula final dishes memang buat aku rasa macam best je jadi tukang masak. Memang kegemaranku suka makan, nak buat macamana kan? Kambing memang favourite akulah. Kalau gi Restoran JM Bariani confirm Kambing yang aku pilih. Kalau makan western memang lah kambing steak ke, kambing chop ke, dah semua jenis masakan western kambinglah mesti aku rasa. huhu.. syoknya kambing.

Kemudian boleh pulak aku terkenangkan tanah-tanah bapak aku dan tanah-tanah bapak mertua aku yang sedia mula terbiar sejak dulu lagi.. Kalau macam bapak aku tu, tanah di sekitar Ayer Molek memang dikerjakannya seorang. Tapi itulah, kesian aku tengokkan, tiada siapa yang membantu beliau menguruskan. Umurnya pun dah semakin lanjut, takkan nak harapkan adik-beradik & sepupu-sepupu yang lain, aku rasa macam suatu beban yang tertanggung kat belakang bahu aku ni selagi tanah-tanah ini tidak dapat diusahakan. hurmm.... termenung panjang gak aku pagi ni.

Besday ke 32 tak lama lagi. aku nak tunggu berapa lama lagi sampai tercapai hasrat naluri sanubariku yang ingin berbudi ditanah ibu pertiwi. Emakku memang sentiasa menyokong usaha aku. Alhamdulillah. Aku target, tahun hadapan, naiklah aku jadi Master Coordinator Shaklee supaya aku boleh fokuskan kepada usaha membangunkan tanah-tanah peninggalan dari arwah datuk aku, Haji Abdul Basid Bin Haji Tahir. Semoga hasrat aku dimakbulkan Ilahi. Amin.

Hari ini juga aku sempat browse ke blog-blog pengusaha dan penternak dan juga pengembala kambing. Jenuh gak lah nak scroll blog dorang yang start dari tahun 2005 tu. Seronok sangat baca kisah dorang. macam timeline facebook pulak. Gambar details pasal kambing makan, kandang, kambing beranak, makanan, aduh! penuh info.

ni dia blog pasal penternakan kambing yang best tu. Semoga suatu hari nanti dapat aku menjadi sebahagian dari circle dorang.

http://alwigoatfarm.blogspot.com/
http://projekkambingmuda.blogspot.com/

Student Pertanian & Dr Tajul dari UKM

Majulah penternakan kambing demi ummat sejagat!

Cukup sampai ini untuk kali ini.

Kita sambung lain kali.

Assalam alaikum wbt.

BR/
Epul Jaguh


No comments:

Post a Comment

Apa kata anda?

Sebarang komen yang mengganggu ketenteraman awam akan dibakul sampahkan dengan serta-merta tanpa sebarang notis pemberitahuan dari pihak penulis. Harap maklum.

Selamat berblogwalking.