Featured Articles

My little caliph in uniform. After a few couple of weeks, finally.

Semenjak dari daftar sekolah sampailah minggu lepas, budak-budak ni pakai baju bebas je pergi sekolah. Sebab? Uniform tak dapat lagi. Shafiq suka pakai baju hebat (t-shirt & seluar Lorax (jeans)), Shafiqah pula suka baju princess.

Cara nak register domain dengan blogspot

Ada banyak cara nak registerkan domain name tapi bagi saya, cara yang paling mudah sekali ialah menerusi google apps. Platform blog untuk google ialah blogspot. Kalau nak mudah cepat dan taknak pening kepala, registerkan sahaja domain anda menerusi google.

Pengalaman Menemani Isteri Bersalin di Dewan Bersalin Hospital PakarSultanah Fatimah (HPSF)

Wife aku dijangka akan melahirkan anak ke-3 kami pada 23/7/2014. Pabila tarikh yang diberikan doktor kunjung tiba tapi baby belum nak keluar lagi, doktor pun extend delivery due date kepada 30/7/2014. Kalau tarikh ni pun baby tak keluar lagi, induce akan terjadi pada 31/7/2014. Semoga dipermudahkan segala urusan.

Buka Akaun Tabung Haji Sambil Daftar Haji

Kalau daftar haji sekarang agak-agak berapa tahun lagi kena Q untuk dipanggil tunaikan fardhu haji? 40 tahun? Tetttt... salah. 50 tahun? Tettttt... salah. 60 tahun? Tetttttt.... Salah jugak?! Abis tu berapa? Jawapannya ialah 76 tahun.

2015-01-15

Mendalam sungguh maksud Antara Dua Cinta. Nasyid dari kumpulan Raihan dari album Allahu

Dalam perjalanan menuju ke sekolah tadika anak aku untuk hantar mereka, sambil-sambil cari stesen radio selain ikim.fm, tetiba terdengar nasyid Raihan ni. Ikim.fm still the bestla kan. Bukan dah tak suka ye.. Kadang-kala nak tukar angin sikit. Bak kata orang jawa keluar dari comfort zone. Melalut pulak. Yup. Antara 2 cinta. Sayu je dengar liriknya. Mula-mula tak tahu ape tajuknya, lepas google satu rangkap liriknya yang memang rasa tepat tertusuk di kepala; dunia ibarat air laut, diminum hanya menambah haus... baru tau tajuk nasyid ni.

Antara dua cinta - Allahu
Raihan - Allahu
Hayati bait-bait lirik nasyid yang memberikan kesan yang agak dalam jugaklah dalam hati aku pagi tu. Termenung panjang sampai bini aku panggil 2-3 kali pun tak sedar. Otak tetiba blank. Tapi bukanla blank terus. Macam roh tetiba keluar dari badan. ahh susah pulak nak explain. Haa sampai macam tu sekali la rasanya. Ni ha aku gigih cari video dan lirik khas untuk tatapan anda.

Raihan - Antara Dua Cinta



Album : Allahu
Munsyid : Raihan

apa yang ada jarang disyukuri
apa yang tiada sering dirisaukan
nikmat yang dikecap baru kan terasa bila hilang
apa yang diburu timbul rasa jemu
bila sudah di dalam genggaman

dunia ibarat air laut
diminum hanya menambah haus
nafsu bagaikan fatamorgana
di padang pasir

panas yang membahang disangka air
dunia dan nafsu bagai bayang-bayang
dilihat ada ditangkap hilang

Tuhan.. leraikanlah dunia
yang mendiam di dalam hatiku
kerana di situ tidak ku mampu
mengumpul dua cinta
hanya cintaMu ku harap tumbuh
dibajai bangkai dunia yang kubunuh

sumber rujukan: http://liriknasyid.com/index.php/lirik/detail/736/raihan-antara-dua-cinta.html

Jangan tanya aku ape maksud Munsyid. aku pun tak tahu. google kan hado..

Dari kecil sampai dewasa sekarang ni dah banyak benda yang dah aku kejar di dunia nan fana ini. Ada yang dapat digenggam erat kemas, ada yang tak dapat.. emosi bila dapat biasalah gembira, ceria, kalau tak dapat pulak sebaliknya. Huhu.. Jadi kesahnya sekarang ni kalau dapat aku analogikan diri aku dalam cerita Matrix tu, aku macam Neo. Bukan sebab nakkan awek cun macam Trinity tapi .. Aku ni ibarat sebiji bateri yang dah tersedar dari tidur. Mind dah disconnected dari software dunia yang kononnya selama ini dianggap realiti.

Mula sedar dan jelas benda yang aku telah kejar selama ini... Dan mula tertanya-tanya pada diri sendiri benda yang aku masih kejar sekarang adakah ia betul benda yang betul-betul aku perlukan dan masih wajar untuk aku kekalkan momentum pengejaran ini atau ia hanya sia-sia semata dan aku harus tinggalkan seperti dumpkan awek tanpa sebarang kata putus "sampai sini saja hubungan kita. Mulai hari ni kita clash" haa cenggitu la contohnya. CONTOH aje tu..

Kesahnya sekarang..

Refokus balik apa yang penting dan perlu untuk dikejar. Selebihnya tolak tepi sampai masuk bakul sampah. Ikat letak tepi, kejap lagi buang dalam tong sampah besar.

Kutip balik semangat... Cari balik kekuatan dalaman.. Mengadu kepadaNya.. bercakap denganNya..

Semoga diberikan kekuatan menempuhi ujianNya.

Ikhlas,
EpulJaguh
Antara 2 Cinta

No comments:

Post a Comment

Apa kata anda?

Sebarang komen yang mengganggu ketenteraman awam akan dibakul sampahkan dengan serta-merta tanpa sebarang notis pemberitahuan dari pihak penulis. Harap maklum.

Selamat berblogwalking.