Featured Articles

My little caliph in uniform. After a few couple of weeks, finally.

Semenjak dari daftar sekolah sampailah minggu lepas, budak-budak ni pakai baju bebas je pergi sekolah. Sebab? Uniform tak dapat lagi. Shafiq suka pakai baju hebat (t-shirt & seluar Lorax (jeans)), Shafiqah pula suka baju princess.

Cara nak register domain dengan blogspot

Ada banyak cara nak registerkan domain name tapi bagi saya, cara yang paling mudah sekali ialah menerusi google apps. Platform blog untuk google ialah blogspot. Kalau nak mudah cepat dan taknak pening kepala, registerkan sahaja domain anda menerusi google.

Pengalaman Menemani Isteri Bersalin di Dewan Bersalin Hospital PakarSultanah Fatimah (HPSF)

Wife aku dijangka akan melahirkan anak ke-3 kami pada 23/7/2014. Pabila tarikh yang diberikan doktor kunjung tiba tapi baby belum nak keluar lagi, doktor pun extend delivery due date kepada 30/7/2014. Kalau tarikh ni pun baby tak keluar lagi, induce akan terjadi pada 31/7/2014. Semoga dipermudahkan segala urusan.

Buka Akaun Tabung Haji Sambil Daftar Haji

Kalau daftar haji sekarang agak-agak berapa tahun lagi kena Q untuk dipanggil tunaikan fardhu haji? 40 tahun? Tetttt... salah. 50 tahun? Tettttt... salah. 60 tahun? Tetttttt.... Salah jugak?! Abis tu berapa? Jawapannya ialah 76 tahun.

2015-01-17

Ikuti tips berikut kalau nak jadikan kulit bayi gebu fluffy sedap dipeluk

Kali ni kita tulis artikel lain dari yang lain. Jangan tak percaya.. Tips utk baby. Of coursela baby takkan tau tips ni. Mak bapak diorang yang kena tau camana nak jadikan kulit baby sihat, gebu dan fluffy sampai sedap dipeluk. Bapak-bapak yang terjumpa artikel ni kasi klik share satu kali siap tag bini masing-masing. Sharing is caring kan? Kata sayang bini. Biar dorang baca sekali.Tips khas untuk ibu-ibu muda yang baru dapat baby anak sulung. Atau sulong? Mana satu ejaan yang betul ni? Sulung atau sulong? Cikgu BM yang terbaca tolong betulkan ye. Terimasih..

Sama ada lambat kahwin ataupun kahwin dah lama tapi baru dapat cahaya mata. Ataupun mungkin sebab diorang baru terjumpa dengan Set Kesuburan Suami Isteri Shaklee barulah fungsi pembiakan pasangan masing-masing terimprove conditionnya. Kalau baru-baru lepas kawin terus sambar set kesuburan tu ntah-ntah dah berderet macam botol kicap anak diorang sekarang ni. Hmm..

Tips dia mudah aje. Ambil perhatian ibu-ibu yang mengandung.. Nanti lepas bersalin, make sure baby tu diberikan susu badan eksklusif 6 bulan. Teruskan penyusuan sehingga 2 tahun. Bapak-bapak pula main peranan sediakan keperluan dan kemudahan untuk ibu tu menyusukan baby. Kerjasama. Tu aje.

Biar betul tu aje caranya! Ingatkan kena bagi baby makan ape ke baru boleh dapat kulit gebu gebas rupanya bagi breastfeed aje. Kalau lepas cuti bersalin dah abis, susu badan mula kurang, makan Set Menyusu Shaklee. Ingat eh, baby dibawah 1 tahun tak boleh diintroducekan apa-apa produk makanan. Diorang selayaknya minum susu ibu aje. Itula makanan dia, minuman dia, panadol dia, candu penghilang ngantuk dia, pendek kata, tetek mak dialah sumber kepada segala keperluan baby tersebut sehingga dia dah berumur 2 tahun. Cuba cari kat mana-mana supermarket, susu formula pun dia tulis above 1 year. Sapa baru tahu info ini sila buat muka berkerut dan terus ke supermarket berhampiran.

Cuba tengok kat sekeliling kita. Berapa ramai baby yang betul-betul fully breastfeed 2 tahun? Banyak hikmahnya kalau dapat susukan bayi sampai 2 tahun. Yang jelas nampak kat kulit. Fluffy. Yang kurang jelas tapi tak ramai orang perasan, baby sihat dan susah dapat sakit. Kalau sakit pun, sekejap aje. Orang dah terbiasa sangat dengar ala budak sakit biasalah. Ya betul budak sakit memang biasa, sebab diorang nak build up sistem imun. Tapi kalau ditonggang dengan susu formula sahaja pun tunggulah hasilnya patblas tahun lagi.

Ni lagi satu tips, kalau baby demam, biasalah bawak gi jalan sikit, balik rumah start selesema pastu demam. Tak payah gi jumpa doktor. Diorang pun bukan boleh buat apa. Bagi je susu badan banyak-banyak. Kerapkan penyusuan. Kejap-kejap susu. Kejap-kejap susu. Biar kembung perut baby dgn susu ibu. Kalau terlebih susu diorang akan keluarkan balik masa sendawa. Orang jawa panggil blukek. Dalam BM tak tahu nak sebut camana. Tapi camtulah. Hmm..

So tu ajelah ceritanya. Belanja sikit gambar baby yang breastfeed eksklusif 155 hari (lebih kurang 5 bulan lebih) sebagai penutup tirai artikel kali ini.
tips jadikan kulit baby lebih gebu
Bambam pipinya
cara mudah jadikan baby sihat dan berkulit halus
Nur Shafiyah dengan bapanya
Semoga anda dapat mengamalkan tips yang sampaikan. Juga jangan lupa sampai-sampaikan kepada mereka yang masih tak tahu tips yang simple gile ini sebab yang tak semua tahu tu ramai sebenarnya. Yang dah tahu ada, tapi yang tak tahu lebih ramai. Manalah tahu mungkin dengan sharing anda itu menjadi sebab mereka dapat manfaat hasil dari tindakan anda. Mesti best kan?

Sekian.

Epul Jaguh
Bapak anak 3.
1 susu formula (sebab ilmu tak cukup lagi)
2 susu badan (Alhamdulillah)

No comments:

Post a Comment

Apa kata anda?

Sebarang komen yang mengganggu ketenteraman awam akan dibakul sampahkan dengan serta-merta tanpa sebarang notis pemberitahuan dari pihak penulis. Harap maklum.

Selamat berblogwalking.