Featured Articles

My little caliph in uniform. After a few couple of weeks, finally.

Semenjak dari daftar sekolah sampailah minggu lepas, budak-budak ni pakai baju bebas je pergi sekolah. Sebab? Uniform tak dapat lagi. Shafiq suka pakai baju hebat (t-shirt & seluar Lorax (jeans)), Shafiqah pula suka baju princess.

Cara nak register domain dengan blogspot

Ada banyak cara nak registerkan domain name tapi bagi saya, cara yang paling mudah sekali ialah menerusi google apps. Platform blog untuk google ialah blogspot. Kalau nak mudah cepat dan taknak pening kepala, registerkan sahaja domain anda menerusi google.

Pengalaman Menemani Isteri Bersalin di Dewan Bersalin Hospital PakarSultanah Fatimah (HPSF)

Wife aku dijangka akan melahirkan anak ke-3 kami pada 23/7/2014. Pabila tarikh yang diberikan doktor kunjung tiba tapi baby belum nak keluar lagi, doktor pun extend delivery due date kepada 30/7/2014. Kalau tarikh ni pun baby tak keluar lagi, induce akan terjadi pada 31/7/2014. Semoga dipermudahkan segala urusan.

Buka Akaun Tabung Haji Sambil Daftar Haji

Kalau daftar haji sekarang agak-agak berapa tahun lagi kena Q untuk dipanggil tunaikan fardhu haji? 40 tahun? Tetttt... salah. 50 tahun? Tettttt... salah. 60 tahun? Tetttttt.... Salah jugak?! Abis tu berapa? Jawapannya ialah 76 tahun.

2015-11-19

Myrelo syarikat perkhidmatan pindah rumah paling profesional

Proses nak pindah rumah adalah suatu tempoh yang sangat stress terutama sekali bila nak pindah rumah ketika anak-anak masih kecil. Pengalaman 2 kali pindah rumah menggunakan khidmat cari nombor sewa lori tepi jalan sangat-sangat menyedihkan. Barang rosak semasa proses mengendali masuk keluar lori, mula-mula setuju dengan amaun tertentu kemudian bila on that D-day kena tambah lagi sampai double memang taubat la kalau ko nak rekemen kat aku ntah sesapa pun.

Next pindah aku tekad, amik relocation service dari company terus. Walaupun sedar kosnya jauh lebih mahal tapi yang penting sepanjang proses pindah tu ko tak pening kepala. 

Bermula dengan riki riki survey ape company relocation yang paling best maksud best kat sini menepati bajet dan tuan rumah jadi mandur. Takyah susah-susah sibuk-sibuk hangkut barang masuk lori. Tetapkan masa, tetapkan tarikh, sain borang mana-mana yang patut, pada hari kejadian monitor je. Tak ke best camtu! Idaman para ketua keluarga beb.

Tempoh berbincang dengan in charge dari myrelo ni Saudari Fizah Kamal. Walaupun ada beberapa company yang dishortlistedkan, akhirnya setelah hampir 2 bulan tanya itu tanya ini, myrelo juga menjadi pilihan hati. 

Myrelo akan datang buat survey barang-barang dalam rumah; untuk keluarkan quotation dan tentukan saiz lori yang tepat supaya kisah "mula-mula ingat 1 trip cukup last-last kena bayar untuk 2 trip" jilake betul. 

Siap decide tarikh, bank in utk book tarikh, pilih nak amik insuran atau tak semua tu dah dibereskan 1 minggu sebelum hari pindah. Memang hectic juga tapi puas hati. 

Akhirnya hari yang ditunggu menjelang tiba. Sehari sebelum terima panggilan dari in charge katanya pekerja takde job hari ni boleh la datang untuk packing mana-mana barang dalam wardrobe dan 
dalam kitchen cabinet masuk dalam kotak nanti esoknya dah jimat masa dan boleh terus bertolak awal ke destinasi. Saya setujukan aje. Padahal hari yang sama ada banyak benda nak settle; nak tanggalkan astro, nak terminate unifi. Haa baru dapat tahu trick camana nak terminate unifi tanpa kena penalti RM500 boleh baca kat sini. Pastu nak pindah sikit barang kat bilik sewa dan nak amik report kad anak! Memang pack sangat hari tu. Tapi Alhamdulillah lah semuanya berjalan lancar. 




Esoknya Myrelo datang lagi untuk habiskan packing mana yg xsempat dibuat semalamnya, pastu terus masuk lori 10 tan. Padat sampai ke pintu belakang! 



Diorang datang 2 lori. Lori 10 tan dan lori 3 tan. Yang 3 tan tu untuk bawak barang sampah atau yg tak diperlukan. 10 tan bawak yg perlu aje. Tu pun nasib baik muat. 5 orang pekerja semua ada tugas masing-masing. Asyik tengok cara diorang bekerja. Memang dah biasa hari-hari bungkus barang jadi semua kerja-kerja fizikal nampak mudah aje. Padahal aku nak angkat palang katil pun dah berpeluh-peluh! 

Sedang elok aje semua. Jumaat dorang sampai pukul 10pagi packing sampai pukul 12:30tgh hari. Sabtu dorang pun sampai pukul 10:00pg sambung kemas masuk barang dalam lori dan bergerak dari Shah Alam pukul 2:00pm. Dalam pukul 5:00pm lori pun sampai memang sedang elok aku selesai azankan penjuru rumah yang terakhir. 

Time tu hujan lebat. So unpacking pula 4 orang sahaja yang terlibat. Habis masukkan barang ke rumah tepat jam 8:00malam. Diorang akan tolong pasangkan perabot macam katil, sofa, meja, almari yang diorang buka dari rumah lama. Selebihnya, bungkus! So malam tu ape lagi sampai tengah malam unpacking kotak kotak yang banyak tu. 


Besok lusa aku tambah lagi.. kalau ada sesiapa yang terbaca artikel ni komen something untuk aku sambung cerita details lagi pasal myrelo ni. aku public kan lagi quotation yg dia bagi. kalau aku tunjuk gambar tapi tak tau ade orang ke tak yang tengok gambar tu buat apa nak letak kan?

Tulis panjang-panjang sapa yang baca agaknya?