Featured Articles

My little caliph in uniform. After a few couple of weeks, finally.

Semenjak dari daftar sekolah sampailah minggu lepas, budak-budak ni pakai baju bebas je pergi sekolah. Sebab? Uniform tak dapat lagi. Shafiq suka pakai baju hebat (t-shirt & seluar Lorax (jeans)), Shafiqah pula suka baju princess.

Cara nak register domain dengan blogspot

Ada banyak cara nak registerkan domain name tapi bagi saya, cara yang paling mudah sekali ialah menerusi google apps. Platform blog untuk google ialah blogspot. Kalau nak mudah cepat dan taknak pening kepala, registerkan sahaja domain anda menerusi google.

Pengalaman Menemani Isteri Bersalin di Dewan Bersalin Hospital PakarSultanah Fatimah (HPSF)

Wife aku dijangka akan melahirkan anak ke-3 kami pada 23/7/2014. Pabila tarikh yang diberikan doktor kunjung tiba tapi baby belum nak keluar lagi, doktor pun extend delivery due date kepada 30/7/2014. Kalau tarikh ni pun baby tak keluar lagi, induce akan terjadi pada 31/7/2014. Semoga dipermudahkan segala urusan.

Buka Akaun Tabung Haji Sambil Daftar Haji

Kalau daftar haji sekarang agak-agak berapa tahun lagi kena Q untuk dipanggil tunaikan fardhu haji? 40 tahun? Tetttt... salah. 50 tahun? Tettttt... salah. 60 tahun? Tetttttt.... Salah jugak?! Abis tu berapa? Jawapannya ialah 76 tahun.

2016-05-10

Berpagi-pagian dalam mencari rezeki

Semalam terdengar motivasi pagi di ikim.fm berkenaan kisah burung yang setiap hari keluar mencari makanan untuk anak-anaknya dan juga dirinya. Tanpa putus asa. Tanpa rasa kecewa. Kadang ada rezeki untuknya. Kadang tiada. Namun tetap keluar setiap pagi berkicauan asyik siapa yang mendengarnya. Tetap disiplin. Buat Kita yang mahu mempelajari darinya. 

Begitu juga dengan jiran sebelah rumah ni, pukul 4:30 pagi sudah kedengaran bunyi api dapur dipetik dinyalakan, lesung batu berketukan, seperti mahu bergegas menyiapkan sarapan. 

6:30 pagi pula sudah kedengaran pintu grill ditarik. Anak-anak bersalam tangan ibu untuk ke sekolah. Seawal itu ada dikalangan kita yang masih baru hendak bangun subuh. Wallahu 'alam. Salah satu pesan Imam Syafie buat kita, dalam mencari rezeki hendaklah kita berpagi-pagian. Semoga Allah kurniakan kita kudrat agar kita dapat beramal dengan ilmu yang kita dapat hari ini. 

Semoga bermanfaat buat anda yang sudi membaca. 


No comments:

Post a Comment

Apa kata anda?

Sebarang komen yang mengganggu ketenteraman awam akan dibakul sampahkan dengan serta-merta tanpa sebarang notis pemberitahuan dari pihak penulis. Harap maklum.

Selamat berblogwalking.