Featured Articles

My little caliph in uniform. After a few couple of weeks, finally.

Semenjak dari daftar sekolah sampailah minggu lepas, budak-budak ni pakai baju bebas je pergi sekolah. Sebab? Uniform tak dapat lagi. Shafiq suka pakai baju hebat (t-shirt & seluar Lorax (jeans)), Shafiqah pula suka baju princess.

Cara nak register domain dengan blogspot

Ada banyak cara nak registerkan domain name tapi bagi saya, cara yang paling mudah sekali ialah menerusi google apps. Platform blog untuk google ialah blogspot. Kalau nak mudah cepat dan taknak pening kepala, registerkan sahaja domain anda menerusi google.

Pengalaman Menemani Isteri Bersalin di Dewan Bersalin Hospital PakarSultanah Fatimah (HPSF)

Wife aku dijangka akan melahirkan anak ke-3 kami pada 23/7/2014. Pabila tarikh yang diberikan doktor kunjung tiba tapi baby belum nak keluar lagi, doktor pun extend delivery due date kepada 30/7/2014. Kalau tarikh ni pun baby tak keluar lagi, induce akan terjadi pada 31/7/2014. Semoga dipermudahkan segala urusan.

Buka Akaun Tabung Haji Sambil Daftar Haji

Kalau daftar haji sekarang agak-agak berapa tahun lagi kena Q untuk dipanggil tunaikan fardhu haji? 40 tahun? Tetttt... salah. 50 tahun? Tettttt... salah. 60 tahun? Tetttttt.... Salah jugak?! Abis tu berapa? Jawapannya ialah 76 tahun.

2016-05-10

Kreativiti kanak-kanak. Selama ini kita sudah mengembangkan atau menghalang?

Bayangkan situasi berikut;

Balik kampung, kebetulan saudara-mara pun ada. Kebetulan, esok anak nak exam. Exam pendidikan seni. Anak nak exam pendidikan seni tadika. 6 tahun. Tahun depan baru darjah 1. 

Ada 2 kemungkinan yang mungkin ada dalam fikiran anda:

1. Alaa exam 6 tahun je pun. Bukan dapat masuk universiti pun kalau score. Atau bukan tak dapat masuk universiti pun kalau failed. 

2. Esok soalan apa? Ha? Kena buat origami & warnakan? Ok? Guna buat baju. Buat tie sekali. Warna guna warna terang. Guna warna merah. Buat belang2 warna merah & kuning. Biar menyerlah. Biar cantik. Biar cikgu nampak. Kaler baju pun jgn pilih kaler gelap. Pilih yang menyala. 

Okey. Bagi akulah kan.. Budak 6 tahun yang kreativitinya korang pun tahu berapa jauh aje pun diorang boleh kreatif. Mereka masih dalam proses. 

Exam tu cuma mahu mengukur sejauh mana tahap kreativitinya sahaja. dah kalau mak bapak tambah sedara-mara tuk nenek sumer dah suruh buat ini buat itu, kaler ini kaler itu, celah mana kreativiti budak tu nak berkembang kalau dia terpaksa percaya pada pendapat dan nasihat dari orang lain seawal itu?

Berhentilah seketika. Memandang dari jauh. Melihatlah dari sudut konteks. 

Budak-budak umurnya begitu perlu rasa seronok ke sekolah. Bergaul dengan rakan, belajar interaksi. Memupuk keyakinan diri. Mengembangkan seluruh potensi. Bukan terkebelakangkan semua itu. Lambat atau cepat itu kelebihan dan kekurangan masing-masing. Yang cerdik Alhamdulillah. Yang lambat digalak bantu. 

Kadang kita tak perasan. Sbb kita terlalu fokus. Fokus sumbat semua sebab kita percaya dengan hardworking kononnya budak itu akan berjaya. Namun sedar tak kita, makin dilaratkan sebegitu, sebenarnya kita membunuh minat mereka untuk belajar kerana ia merupakan satu beban bagi mereka. Sedarkah kita!?

Sampai masa untuk berenti seketika. Tarik nafas sedalamnya. Tak ada maksud terlewat dalam kamus orang yang ingin berjaya. Baik ibubapa. Mahupun anak. 

Allah lebih Mengetahui. 



No comments:

Post a Comment

Apa kata anda?

Sebarang komen yang mengganggu ketenteraman awam akan dibakul sampahkan dengan serta-merta tanpa sebarang notis pemberitahuan dari pihak penulis. Harap maklum.

Selamat berblogwalking.