Featured Articles

My little caliph in uniform. After a few couple of weeks, finally.

Semenjak dari daftar sekolah sampailah minggu lepas, budak-budak ni pakai baju bebas je pergi sekolah. Sebab? Uniform tak dapat lagi. Shafiq suka pakai baju hebat (t-shirt & seluar Lorax (jeans)), Shafiqah pula suka baju princess.

Cara nak register domain dengan blogspot

Ada banyak cara nak registerkan domain name tapi bagi saya, cara yang paling mudah sekali ialah menerusi google apps. Platform blog untuk google ialah blogspot. Kalau nak mudah cepat dan taknak pening kepala, registerkan sahaja domain anda menerusi google.

Pengalaman Menemani Isteri Bersalin di Dewan Bersalin Hospital PakarSultanah Fatimah (HPSF)

Wife aku dijangka akan melahirkan anak ke-3 kami pada 23/7/2014. Pabila tarikh yang diberikan doktor kunjung tiba tapi baby belum nak keluar lagi, doktor pun extend delivery due date kepada 30/7/2014. Kalau tarikh ni pun baby tak keluar lagi, induce akan terjadi pada 31/7/2014. Semoga dipermudahkan segala urusan.

Buka Akaun Tabung Haji Sambil Daftar Haji

Kalau daftar haji sekarang agak-agak berapa tahun lagi kena Q untuk dipanggil tunaikan fardhu haji? 40 tahun? Tetttt... salah. 50 tahun? Tettttt... salah. 60 tahun? Tetttttt.... Salah jugak?! Abis tu berapa? Jawapannya ialah 76 tahun.

2016-11-23

Pengalaman menjadi Mr. Mama selama 3 hari menguruskan rumahtangga & 3 orang anak kecil

Bukan senang rupanya menghadap 3 orang anak yang masih kecil sambil menyiapkan kerja-kerja mengemas rumah, membasuh baju walaupun pakai mesin dan mencuci pinggan mangkuk dan botol susu!



Itu tak termasuk dengan hantar anak pergi balik sekolah walaupun tadika sahaja kemudian nak sediakan makanan walaupun cuma bawak pergi makan kat kedai ataupun nak lagi ngelat bawak aje pergi ke rumah mertua dah sah-sah ada sahaja makanan menanti untuk dimakan. Ahaks! Pendek kata memang stress tapi... ingatkan diri sendiri yang susah, yang stress tu semua sebab kita rasa lama sangat akan buat benda tu. Kalau kita tahu taklama lagi kita dah tak buat benda-benda tu lagi. Macam ala.. nanti isteri dah balik dari trip Shaklee tu aku boleh la kembali menjalani hari-hari pergi office macam biasa. Tak perlu menghadap hiruk-pikuk anak-anak kat rumah. 

Sama macam kita dah tau nak hadap benda ni tak lama sebab lepas ni kita akan tinggalkan dunia nan sementara ini.

Teringat satu kisah ada seorang surirumah ni selalu mengeluh kepada suaminya penat sangat menguruskan rumah dan anak-anak. Suaminya hanya mampu memintanya supaya bersabar. Keadaan yang sama berterusan setiap hari sehinggalah suatu hari dipendekkan cerita beliau jatuh sakit dan disahkan doktor tidak akan hidup lama. Beliau ada cuma beberapa bulan untuk hidup. Dan ketika itu dia berkata kepada suaminya yang dia terlalu ingin berkhidmat untuk anak-anak dan menguruskan rumahtangganya. Memberikan jasa yang terbaik sebelum beliau pergi. 

Mungkin kisah ni takde memberikan apa-apa makna kepada sesiapa tapi cukuplah ia menjadi peringatan kepadaku. Aku sedar ia adalah satu bentuk ingatan dariNya secara tidak langsung buat aku. Oh! Betapa lalainya aku..

Anyway, ketika sedang menaip ini aku sedang berapa di hadapan laptop menjalani hari-hari biasa di office. Walaupun hati ini sebenarnya sangat-sangat meronta mahu dekat dengan anak-anakku!


Terutama sekali budak yang sangat comel ini!

No comments:

Post a Comment

Apa kata anda?

Sebarang komen yang mengganggu ketenteraman awam akan dibakul sampahkan dengan serta-merta tanpa sebarang notis pemberitahuan dari pihak penulis. Harap maklum.

Selamat berblogwalking.